Heb jij de juiste Balans tussen Stress en Ontspanning?

Ieder mens weet dat stress ongezond is. Stress en hectiek zijn echter voor veel mensen een vast onderdeel van het drukke, moderne leven. Met alle prikkels om ons heen kan het een hele uitdaging zijn om alle spanning en drukte weg te nemen. De kunst is om een goede balans te vinden tussen inspanning en ontspanning.

Natuurlijk weet jij ook allang dat het goed voor je motoriek en gezondheid is om dagelijks te bewegen. Geadviseerd wordt om dagelijks zo’n 10.000 stappen te doen. Veel problemen zouden opgelost kunnen worden als we werkelijk dagelijks de dingen zouden gaan doen, waarvan we weten dat het goed is voor onze gezondheid. En waarom doen we dat dan niet? Wat houdt jou af van misschien wel het meest kostbare wat je hebt: JE GEZONDHEID?

Symptoom als signaal van het lichaam

Vorige week werd ik wakker vanuit een hele diepe slaap. Meestal ben ik nog voordat de wekker afgaat al wakker, maar op deze ochtend was het anders. Mijn hoofd voelde zwaar aan en ik realiseerde mij dat ik heftig had gedroomd. Rustig stapte ik uit bed en verzorgde het ontbijt en nam een douche. Dat voelde al een stuk fijner. Toch bleef de hoofdpijn zeuren.
De vraag die ik aan jou wil stellen is: ”Wat doe jij op zo’n moment? Ga je door en neem je een aspirine of sta je even bewust stil om te checken wat er met je aan de hand is?”

Mijn eerste reactie is dikwijls om de hoofdpijn vooral als een behoorlijke lastige stoorzender te ervaren. Ik hoorde mezelf meteen opnoemen wat ik allemaal te doen had die dag en daar was hoofdpijn nou niet echt welkom bij.
Toch nam ik even de tijd om te checken wat mijn lichaam nu werkelijk vertelde en nodig had.  Een wandeling in de natuur zou me goed doen, wist ik.
Er volgde meteen een dialoog in mij. “Ja hallo, een wandeling is leuk hoor, maar eerst ga je zorgen dat je gaat doen wat je hebt te doen.”
Herken je dat? Zo’n stem die het even haarscherp voor je neerzet?

Luisteren naar de behoefte van het lichaam

Ik besloot om vandaag te luisteren naar mijn diepere behoeften van het lichaam en koos ervoor om nu eens niet automatisch te gaan doen wat ik gepland had, maar een andere weg te kiezen die liefdevoller en zachter naar mijzelf was.
Ik stapte mijn auto in en reed naar een mooi natuurgebied. Mijn interne dialoog deed zijn werk en babbelde gewoon door. Ik was het mij zo goed bewust. Een oude overtuiging kwam weer boven drijven. “Ga eens iets nuttigs doen, dame”, werd er tegen mij gezegd. Ik begon te glimlachen toen ik mij deze zin bewust werd. Tja, iets nuttigs doen, dat was echt zo’n zin van mijn vader. Geen gezeur, gewoon aan de slag gaan. Grote meid zijn! Luieren doe je maar als je 80 bent!

De overtuiging over doorgaan en sterk zijn, heeft mij ver gebracht in het leven. Ik ben oprecht dankbaar dat ik die kwaliteiten in mij heb. Daarnaast heb ik ook de keerzijde ervaren en werd jaren geleden ziek. Heel ziek. Had ik destijds signalen van mijn lichaam gekregen? O ja zeker wel. Maar net zoals bij velen besteedde ik daar veel te weinig aandacht aan. Ik vond die pijntjes gewoon irritant en een aspirine haalde vaak de ergste pijn weg en kon ik gewoon weer doorgaan.
Pas na jaren negeren van symptomen viel er als het ware een groot flatgebouw op mij. Pats boem! Geen wegkomen meer aan. Daar lag ik ziek op bed. Ik kreeg ‘gedwongen’ de tijd om de balans van het leven op te maken en keuzes te maken om een gezondere levensstijl te ontwikkelen.
Onderschat niet wat een dergelijke gebeurtenis met je doet. Als je voelt dat je gezondheid het opeens laat afweten en je beperkt wordt in je functioneren, dan knapt er iets in je. Vaak realiseren mensen zich dan pas hoe belangrijk het is om goed voor jezelf te zorgen.

Als je blijft doen, wat je altijd hebt gedaan
blijf je krijgen, wat je altijd hebt gekregen.

Aangekomen in het natuurgebied stapte ik mijn auto uit en voelde meteen hoe heerlijk de wind door mijn haren waaide. Mijn lichaam slaakte een diepe zucht. Heerlijk was dit. Ik ademde een paar keer in en uit en ging op pad.
Iedere keer als ik in de natuur ben ervaar ik hoe heerlijk ontspannend het is om buiten te zijn en te zien hoe de natuur zich in ieder seizoen ontvouwd. Heel bewust zette ik mijn voeten neer op de grond, om ervoor te zorgen dat mijn energie richting de grond ging in plaats van naar mijn hoofd. Dat proces moest ik met aandacht doen, want mijn gedachten wilden absoluut de overhand nemen. Door heel gericht te focussen op het lopen, voelde ik dat mijn ademhaling rustiger werd en mijn gedachtestroom verminderde. “Geniet gewoon van dit moment en gun het jezelf”, zei ik tegen mezelf.

Als we contact maken met de stilte in ons, laten we ons actieve denken en onze rumoerige emoties achter ons en ontdekken we grote diepten van blijvende vrede, tevredenheid en sereniteit.

Ik verbaasde me erover hoe weinig mensen ik die ochtend om acht uur tegenkwam. Een stem in mijn hoofd zei meteen: “Ja lieverd, die mensen zijn gewoon aan het werk.” Ik begon te glimlachen. Ja, daar was die stem weer!
Het zonlicht scheen prachtig over de grote watervlakte. De vogels vlogen met luid gekwetter over mij heen. De aalscholvers zaten met hun vleugels wijdt op een paal hun veren te drogen. Een jogger kwam mij hijgend en strompelend tegemoet. Ik groette de man met een vriendelijke goedemorgen, maar deze man zat in zijn eigen bubbel en gaf geen reactie. Deze man op zich was al een mooie metafoor vanmorgen, realiseerde ik mij.
Ik bedacht hoe krankzinnig het soms kan zijn hoe we ons leven vorm geven en voorbij gaan aan de signalen van het lichaam. Natuurlijk zijn er momenten waarin we hebben te doen wat we hebben te doen. En ik weet zeker dat ieder mens ook kan zoeken naar momenten wanneer het even niet MOET. Het hele moeten heeft bij velen zo’n dominante sturing. We moeten eten…we moeten slapen…we moeten poepen en piesen, maar MOETEN we de hele dag omdat we MOETEN of kunnen we wellicht ook KIEZEN en WILLEN? Waar liggen jou mogelijkheden en waar kan het in jou leven anders?

Neem je eigen verantwoordelijkheid

Naast de schoonheid van de natuur, was ik verbaasd toen ik langs een strandje liep waar enorm veel afval lag. Hier waren mensen aan het BBQ’en geweest en hadden een enorme puinhoop van blikjes, flesjes, gebruikte BBC’s enzovoort achter gelaten. Hoe kon het zo zijn dat we op deze manier met de natuur omgingen?, vroeg ik mij af. Stond dit gedrag van de mens metafoor voor de wijze waarop we ook vaak met ons eigen lichaam omgaan? Leggen we de oorzaak gewoon buiten onszelf? Wanneer zien we in dat een dergelijk gedrag gewoon niet kan? Niet voor jezelf en niet voor de natuur!

Positieve focus

Na een wandeling van vijf kwartier kwam ik herboren aan bij mijn auto. Zo, dat was ronduit een super fijne ervaring en mijn hoofdpijn was sterk verminderd. Rustig reed ik terug naar huis en vanuit een hele andere sturing, nam ik plaats achter mijn bureau en ging aan de slag. Ik voelde dat mijn lichaam weer vol energie zat en mijn hoofd een stuk rustiger was geworden. Rustig en met een duidelijke positieve focus werkte ik door en bemerkte dat ik aan het eind van de dag meer had gedaan dan ik van plan was geweest. En zo bracht de hoofdpijn mij wederom een prachtige leerervaring. De hoofdpijn was geen stoorzender geweest, maar een signaal van het lichaam. Een signaal om mij te vertellen dat ik even eerst goed voor mezelf moest zorgen, voordat mijn energie weer naar andere zaken en cliënten ging. Een levenservaring die iedere keer weer opnieuw bewust gemaakt moet worden en mij de enorme drive geeft om aan mensen duidelijk te maken hoe belangrijk de signalen van het lichaam zijn en deze niet te negeren. Wacht niet totdat ook jij een flatgebouw bovenop je krijgt en gedwongen wordt om het roer om te gooien. Handel op tijd, uit liefde voor jezelf en het leven.

Reflectie naar jezelf

Hoe herken jij je in dit blog? Ken jij de signalen van je lichaam waarin je even opnieuw hebt te kijken wat de gezonde weg kan zijn? Ken jij de stem van je innerlijke dialoog met zijn beperkende overtuigingen? Gun jij jezelf tijd en ruimte om te voelen wat je nodig hebt?
Natuurlijk wil ik je niet aanzetten dat je bij ieder pijntje meteen het bijltje erbij neerlegt. Mijn intentie is om je duidelijk te maken dat je keuzes kunt maken en dat je kunt gaan ervaren dat als jij ontspannen bent het werk veel sneller en effectiever gaat. Een stuk gezonder is het in ieder geval!
Wil je reageren op dit blog? Leuk! Stuur dan een mail naar: joke@jomare.nl.

Wil je bewust worden van de onbewuste processen en sturingen die bij jou spelen? Samen kunnen we onderzoeken waar jou mogelijkheden en oplossingen liggen om te zorgen voor meer balans in je leven. Je kunt een afspraak maken op mijn website door het contactformulier in te vullen: https://www.jomare.nl/contact. Tot snel.

Boekentip: De kunst van Leven. Geschreven door Barbara Borecha& Rene Argonijt.

Ken je iemand kennen die dit blog mogelijk ook interessant zal vinden, voel je dan vrij om het door te sturen!