Welk Achterdeurtje kies jij?

Je kent het vast wel. Je bent van plan om vandaag toch echt dat ene telefoontje te plegen en toch bemerk je bij jezelf dat je allerlei uitvluchten zoekt om dat werkelijk NU te gaan doen. Eerst een kopje koffie halen… dan moet je toch even echt een belangrijk e-mailtje versturen en vervolgens voel je dat je nu toch echt even naar de wc moet en ga zo maar door.
Ken je dat?

Of je weet dat het nu toch echt een stuk verstandiger is om wat kilootjes kwijt te raken, maar als je het stukje taart in de koelkast ziet staan, zeg je tegen jezelf dat je morgen gaat lijnen en dat vandaag toch echt dit gebak op moet. Misschien is er nog even een moment van twijfel, maar een stem in jou zegt al snel dat het zonde is om het gebak weg te gooien en voor je het weet zwicht je.

Ongetwijfeld komen er nu ook eigen voorbeelden bij je boven. Of misschien ook niet. Dat hangt helemaal af in hoeverre jij je bewust bent van de sturing achter je gedrag.

Alle uitvluchten komen voort uit gebrek aan afstemming.

Ons gedrag wordt voor een enorm groot deel aangestuurd door ons onbewuste. Slechts een heel klein deel is bewust. Soms kiezen we er (on)bewust voor om dingen te vermijden. Je zou kunnen zeggen dat we onszelf dan saboteren.

Sabotage is het onbewust blokkeren van de mogelijkheid te kiezen voor kracht, gezondheid, succes en geluk.
Sabotage is een handeling die erop gericht is de gang van zaken te laten mislukken of te beletten.

Het is van groot belang om te weten wat de diepere bedoeling is achter het gedrag, want anders is de kans groot dat we niet zullen bereiken wat we willen bereiken. Het ontbreekt dan aan Focus en Motivatie. Als jij weet dat bijvoorbeeld Gezondheid heel belangrijk voor je is en dat je daarom een gezond gewicht wilt en voldoende beweging, dan is de mate van afstemming op de waarde ‘Gezondheid’ van belang om hier een goede invulling aan te geven. Blijf je smoesjes verzinnen om je daar niet op af te stemmen, dan krijgt de saboteur in jou de macht en zul je je doelen niet of onvoldoende halen.
Wat in het onbewuste verblijft, wint dan aan macht.

Je achterdeurtje kiezen. De saboteur in jou.

Niet goed kunnen afstemmen, heeft dikwijls een diepere oorzaak en het is boeiend om daar achter te komen, zodat je voortaan andere keuzes kunt maken. Keuzes die je kunnen helpen om je persoonlijke ontwikkeling verder te verdiepen.

Een voorbeeld uit eigen ervaring.

Ik weet nog zo goed dat ik tijdens mijn eerste Communicatietraining die ik volgde om coach / trainer te worden, mezelf regelmatig saboteerde. Zodra er oefeningen gedaan werden waar ik me ongemakkelijk bij voelde, was ik uit de groep verdwenen. Ik verliet dan de ruimte en sloot me een tijdje op in de wc. Als ik dan vijf minuten later weer terugkwam, was iedereen al bezig en zo ontweek ik de confrontatie met mezelf en de ander. Ik zie daar nu de humor van in, maar zie ook hoe beperkend deze actie van mij toen was. Ik was me dat alleen toen helemaal niet bewust. Ik wilde gewoon van dat nare gevoel in mijn buik af en dan was de wc een goede oplossing.
 
Echter, dit stuk sabotage van mijzelf heeft mij enorm veel over mezelf geleerd. Ik wil dat graag met je delen.
Eén van de trainers had in de gaten wat ik deed. Zij besloot om dit bespreekbaar te maken met mij. Ze kwam mij vriendelijk tegemoet lopen en vroeg: ”Joke, ik merk dat jij regelmatig de wc gaat opzoeken als we een oefening gaan doen. Ben jij je dat bewust?”
Zo zeg, dat kwam aan! Ik voelde me gesnapt of zo.
Maar ze vervolgde vriendelijk: “Weet je Joke, als er een oefening is die jij niet wilt doen, dan kun je er ook voor kiezen om hier in de zaal te blijven. Jij bent namelijk vrij om de oefening wel of niet te doen. Ze liet even een stilte vallen, zodat ik rustig kon laten doordringen wat er nou tegen mij gezegd werd. Ze vervolgde: “Wat ik wel van je vraag is, is dat je onderzoekt WAT de STURING is achter je besluit om de oefening niet te doen.”
Deze terugkoppeling van haar werd op een vriendelijk toon aan mij verteld en ik voelde dat ik kon ontspannen en me weer meer kon openen. Het ging nu niet om goed of fout, het ging om bewustwording.
Het was een mooie ervaring!

Ik kon me helemaal vinden in deze afspraak met haar en ging de uitdaging aan. Iedere keer als ik voelde dat ik een achterdeurtje (lees wc) wilde gebruiken, nam ik tijd om te onderzoeken wat er nou in mij speelde, waardoor ik weg wilde. Al heel snel voelde ik dat er een stuk Angst in mij speelde als de oefening zich aankondigde. Het was mooi om dat deel nader te onderzoeken waar dat nou vandaan kwam. Welke ‘oude patronen’ mocht ik loslaten? Van welke ‘oude overtuigingen’ werd ik mij bewust en kon ik veranderen in overtuigingen die mij versterkte in plaats van verzwakte? Het heeft me zoveel inzicht gegeven in mijzelf. Daar kan geen oefening tegenop! Het was een heel boeiend en fijn proces, waarin ik zoveel leerde over mezelf. Leren kan zo leuk zijn! De wijze waarop ik dit leerproces mocht ervaren is me nog altijd dierbaar. Hier zie je wat een goede trainster kan bewerkstelligen.

Welke keuze maak je?

Het mooie vind ik, dat ik van deze trainster zo goed heb geleerd dat er altijd weer een keuze is die je kunt en mag maken. Het feit dat ik toen in vrijheid mocht besluiten om een oefening wel of niet te doen, was toen zo hard nodig in mijn leven. Haar vriendelijke benadering zorgde ervoor dat ik vanuit een liefdevolle en zachte blik naar mezelf leerde kijken. Er was geen Goed of Fout. Er werd gekeken hoe ik het beste uit mezelf kon leren halen. Hoe mooi is dat als dat de intentie is? Het is een belangrijke les voor me geweest en die wijsheid pas ik zeker toe in mijn coaching sessies als dat onderwerp speelt.

Als ik iemand een opdracht heb gegeven voor een volgende sessie en die persoon heeft de opdracht vergeten of niet gedaan, dan is dat voor mij helemaal oké. En ook dan, check ik even wat de sturing achter deze keuze was. Misschien was de opdracht niet helemaal duidelijk of sloot de opdracht toch niet helemaal aan. Of … speelde er iets anders, wat vandaag ‘boven water’ kan komen en waar we mee aan de slag kunnen, zodat er weer een mooie leerervaring uit voortkomt. Zie het maar als een proces in de vorm van Werk in Uitvoering. Iedere dag valt er zoveel over jezelf te leren waarom je de dingen doet zoals je ze doet. En een stukje humor en relativering is belangrijk om dit soort processen iedere keer weer aan te pakken.

Moed en Vertrouwen zijn nodig om over de angst dat het misgaat heen te stappen.

Wellicht merk jij ook in je leven dat je wegloopt van bepaalde zaken en dat je bepaalde verlangens maar niet de gewenste vorm kunt geven. Ook bij jou zullen er onbewuste processen plaatsvinden die ervoor zorgen dat jij jezelf saboteert. Niets menselijker dan dat, zou ik zeggen. Schroom niet en laten we daar samen eens naar kijken. Laat schaamte je niet tegenhouden. De kunst is juist om alles in te sluiten, alles mag er zijn. Die ruimte kan ik je bieden.
Het betuigt juist van moed als je leert om onder ogen te krijgen wat al zo lang diep verscholen is in jou. Maak een einde aan de saboteur in jou. Maak gebruik van de gezonde delen en besluit voortaan goed voor jezelf te zorgen. Wie besluit je te zijn? Wat heb je nog los te laten? Waar kun je verdieping zoeken? De volwassene die je nu bent, is in staat om de Uitvluchten te laten veranderen in Keuzes. Keuzes waar jij achter kunt staan en die jou versterken. Met als doel dat jij je volledige potentieel kunt leven.

Wil jij je verder verdiepen waarom jij de dingen doet zoals je ze doet? Kom dan eens langs voor een kennismakingsgesprek. Dit kost je niets en verplicht je tot niets.
Je kunt een afspraak maken op mijn website door het contactformulier in te vullen: https://www.jomare.nl/contact.
Wil je reageren op dit blog? Leuk! Stuur dan een mail naar: joke@jomare.nl.

Een mooi boek wat je kunt lezen om hier nog meer bewust van te worden is het boek: Gids voor spiritueel ontwaken. Dit is geschreven door Mary Mueller Shutan.

 

Ken je iemand kennen die dit blog mogelijk ook interessant zal vinden, voel je dan vrij om het door te sturen!