Wat betekent ‘goed geaard’ zijn en hoe doe je dat?

In een tijd waarin er zoveel onrust in de wereld is, is het van groot belang om goed ‘geaard’ te zijn. Goed geaard zijn betekent dat je met je aandacht, met je bewustzijn, volledig in het Nu aanwezig kunt zijn in je lichaam. Te vaak gaan ‘gedachten’ met ons aan de haal en zijn we vooral (onbewust) met het verleden of de toekomst bezig en dus niet meer goed in het moment zelf.
In dit blog wil ik je laten zien dat je dagelijks heel eenvoudig een aantal dingen kunt doen om te zorgen dat ook jij goed geaard kunt zijn. Je zult het verschil gaan voelen als je deze activiteiten een onderdeel laat zijn van je dagelijkse leven. Daarnaast constateer je dat de levensenergie toeneemt en dat er meer innerlijke rust in jezelf komt. Kortom, met goede aarding zorg je voor een goede balans en een goede gezondheid. Je legt als het ware een stevige fundering.

Zweverig of juist Down to Earth?

Twintig jaar geleden, was ik eigenlijk nooit zo bewust bezig met onderwerpen over aarding of gronding. Als ik ervan hoorde, wimpelde ik het af als ‘zweverig gedoe’. Ik kan me dan ook goed voorstellen dat sommigen er ook ‘iets’ van vinden. In mijn geval was het een stuk onwetendheid, geef ik toe.
Ik leerde veel over dit onderwerp toen ik ziek werd. Ik bleek slecht geaard/gegrond te zijn en had daardoor veel over mijn grenzen laten gaan. ‘Nee-zeggen’ kwam in mijn woordenboek niet voor en mijn grens zelf kunnen voelen en aangeven, was ook ver te zoeken. De focus lag destijds niet bij mezelf maar bij anderen. Dat had ik te lang volgehouden en daardoor was mijn ‘innerlijk vuurtje’ letterlijk bijna gedoofd. Gelukkig trok mijn lichaam aan de bel om ziek te worden. De ziekte bleek een signaal van het lichaam om mij duidelijk te maken dat er dingen werkelijk veranderd moesten worden.

Het verschil in energie en levensvreugde

Mensen die niet goed geaard zijn, hebben het gevoel dat ze niet toekomen aan wat zij zelf werkelijk belangrijk vinden. Ze zijn niet stabiel. Ze zijn vaak omgevingsgericht en schuiven dikwijls hun eigen verlangens aan de kant. Ze leggen de lat voor hun omgeving en voor zichzelf dikwijls erg hoog en plegen behoorlijke roofbouw op hun lichaam, door niet op tijd STOP of NEE te zeggen. Dit gebeurt vaak vanuit een onderliggende angst om dan niet aardig gevonden te worden.

Mensen die wel goed geaard zijn, staan goed in verbinding met zichzelf en de wereld om hen heen. Ze luisteren goed naar zichzelf en hun behoeften en weten dat de kracht in hen zit om te doen wat je moet doen om een beter leven te creëren. Daarbij kennen ze hun grenzen en nemen de verantwoordelijkheid voor de keuzes die ze maken. Ze voeren, zeg maar, echt de regie over hun eigen leven.

Welke activiteiten kunnen je helpen om goed te aarden?

·       Zorg iedere dag voor voldoende beweging van je lichaam. Denk aan wandelen, sporten, dansen, fietsen, yoga, vrijen, joggen, zwemmen. Kortom, laat je lichaam bewegen!
Ik heb er een gewoonte van gemaakt om na het avondeten een wandeling te maken. Het helpt mij enorm bij het afronden van mijn werkdag. Na de wandeling zit ik weer vol levensenergie en is een lekkere kop thee of koffie een echte traktatie. Je zou eens kunnen onderzoeken of dat ook zo werkt bij jou.

·       Loop eens heel bewust op blote voeten. Persoonlijk vind ik het heerlijk om op het strand langs de vloedlijn te lopen op blote voeten. Het zand prikkelt de zenuwuiteinden onder de voeten en zorgt ervoor dat de balans in het lichaam terugkomt. Het water heeft een reinigende en helende werking op mij. Ook het ruizen van de zee werkt ontspannend. De wind maakt als het ware je hoofd weer leeg.
Kun je niet naar de zee vandaag? Loop dan eens op blote voeten in huis of in je tuin.  

·       Werk met je handen. Ga bijvoorbeeld de tuin in en graai letterlijk in de aarde. Trek het onkruid en de dode wortels eruit en zet wat nieuwe plantjes in de aarde, zodat het geheel er weer fris en vrolijk uit komt te zien.  Ook hier kun je ervaren wat het buitenzijn en het werken met je handen met je doet in positieve zin.

·       Stampen. Beurtelings stampen met je voeten opent de voetchakra’s en bevordert het contact met de stevige grond onder ons. Vooral ’s ochtends is dit een uitstekende oefening. Als je de oefening combineert met een voetmassage, is het helemaal top.

·       Op- en neer springen. Spring op en neer en laat alles los. Vanwege het effect op de benen kan deze oefening het beste gedaan worden op een zachte ondergrond, in plaats van op straat of op een harde vloer.

·       Rusten. Ga in een stoel zitten en laat alles gebeuren. Dit heeft een buitengewoon heilzame werking.

·       Doorbreek beperkende overtuigingen die het aarden blokkeren. Als jij ervan overtuigd bent dat er geen tijd is in je leven voor wandelingen, dan is dat jouw waarheid op dat moment. Interessant is om te onderzoeken hoe jij aan die sturing komt. Misschien kom je uit een gezin waarin zoiets als ‘zinloos’ werd ervaren en moest er vooral gewerkt’ worden.
Als ik als kind rustig ging zitten, kreeg ik al vrij snel te horen dat ik iets ‘nuttigs’ moest gaan doen. Snap je dat het dan later nog niet zo makkelijk is om de rust bij jezelf te vinden en dat dan ook nog te zien als een nuttige activiteit?
Het is belangrijk dat dit soort overtuigingen opgeruimd worden en dat je jezelf in het hier en nu wel toestemming geeft om heerlijk rustig bij jezelf te zijn. Dat dit juist een ‘must’ is om dat te kunnen in deze heftige tijd en dus juist heel ‘nuttig’ is en zinvol.

·       Ontwikkel natuurbewustzijn. Zie jezelf in verbinding staan met alles en iedereen. Het is belangrijk dat je beseft dat je aan de ene kant uniek bent en aan de andere kant deel uitmaakt van het totale universum. Door (iets) bewuster te zijn van de natuur om je heen, kun je je dus al rijker voelen. Je voelt je verbonden en dat voelt fijn.

·       Yoga heeft een groot scala aan oefeningen om goed te aarden. Je kunt op internet en in boeken veel houdingen vinden die het aarden stimuleren, zodat je direct aan de slag kunt gaan.  Zoek naar oefeningen die gericht zijn op het eerste chakra, ook wel wortelchakra genoemd.
Persoonlijk vind ik de ‘Kindhouding’ heel fijn om te doen als ik merk dat ik veel in mijn hoofd zit. Deze houding is voor mij een soort overgave moment en brengt me terug in het lichaam. Vanuit die houding kan ik goed in- en uitademen en spanning en gedachten loslaten.

Kies ervoor om Liefdevolle gedachten te creëren i.p.v. gedachten vol angst. Leer JA te zeggen tegen alle ervaringen die je tegenkomt. Iedere ervaring is een ervaring om je groei te bevorderen. Als je leert om zo naar alles te kijken, wordt het leven een stuk aangenamer en ondervind je minder weerstand.
Spreek en denk respectvol over jezelf en je medemens.

Met respect ontvang je respect; Met verwijten ontvang je verwijten.

Maak dagelijks heel bewust verbinding met je ademhaling. Dat kun je toepassen op ieder willekeurig moment, zelfs op het toilet.  Voel hoe je adem door je lichaam gaat. Observeer wat er binnenin gebeurt. Gaat je adem snel of langzaam? Komt je adem tot je buik of blijft de adem hangen rond het borstgebied? Geef er geen oordeel aan. Observeer alleen maar. Neem de dingen die je goed kunt gebruiken (bijvoorbeeld: liefde, warmte, heling, gezondheid, ontspanning) mee met je inademing en laat wat je niet meer nodig hebt met je uitademing los. Als je dit dagelijks oefent, ben je steeds beter in staat om jezelf te stabiliseren.

·       Bodyscan Mindfulness. Als je goed in staat bent om in contact met je ademhaling te zijn, dan kun je oefenen om je aandacht iets te verplaatsen naar verschillende delen van je lichaam. Je maakt als het ware een soort bodyscan. Terwijl je rustig inademt naar een specifiek deel van je lichaam, laat je daar de energie even rondtollen en vervolgens laat je met je uitademing weer los. Dan ga je met je aandacht naar een ander deel van het lichaam. Je brengt met je inademing daar bewust weer energie heen. Laat het er even zijn en laat dan met je uitademing weer los. Op die manier loop je systematisch je hele lichaam langs en laat je los wat losgelaten kan en mag worden.

Zoals je denkt, zul je ZIJN!

We kunnen constateren dat je de stormen die van buitenaf in je leven komen aanwaaien niet altijd zelf kunt kiezen, maar wat je wel kunt doen is dat jij ervoor zorgt dat je innerlijk vuurtje, dat symbool staat voor wie jij als mens bent, lekker op een tevreden manier brandt. Als je de bereidheid hebt om IN jezelf te kijken en te doen wat nodig is, zul je daar veel meer vervulling in vinden dan dat je voortdurend BUITEN jezelf zoekt wat jou moet gaan vervullen. Zorg goed voor jezelf en maak het aarden tot een dagelijkse activiteit.

Mocht je meer willen weten over dit onderwerp en willen leren hoe dat ook in jou leven nog meer toegepast kan worden? Neem dan eens de tijd voor een kennismakingsgesprek. Vul het contactformulier in, dan neem ik zo spoedig mogelijk contact met je op. Tot snel! https://www.jomare.nl/contact.

Wil je een boek lezen wat gaat over de levensenergie Ki, lees dan het boek: Ki. Kracht van binnenuit. Geschreven door Hans Peter Roel.

Heb je de begrippenlijst al bekeken? Op die manier kun je ook kijken welk blog je interessant vindt om te lezen. Kijk eens op: https://www.jomare.nl/begrippenlijst