Hoe vergroot je je Eigenwaarde?

iStock-873617288 vrouw in grot.jpg

Stel, dat jij jezelf op een schaal van nul tot tien een cijfer zou mogen geven voor jouw gevoel van Eigenwaarde. Wat zou dat dan voor cijfer zijn?

En…hoé mooi zou het zijn, als JIJ je nog meer bewust zou worden van HOE je je ‘Eigen-Waarde’ kunt vergroten, waardoor je gunstige omstandigheden kunt scheppen en jezelf volop tot ontplooiing kunt laten komen! Zou dat niet heel waardevol zijn?

We zijn gaan geloven dat mensen alleen van ons kunnen houden vanwege onze prestaties, de rol die we vervullen in het gezin, of omdat we voor anderen zorgen. Dat is een groot misverstand. Eigenwaarde heeft niets te maken met deze externe factoren. Je Eigen-Waarde zit IN JOU en heeft alles te maken met de LIEFDE voor JEZELF.

We ervaren dit belangrijke inzicht als we in het leven niet krijgen wat we ten diepste verlangen. Velen gaan dan middelen gebruiken en gedrag vertonen om die innerlijke ‘leegte’ te verzorgen, zoals overdadig eten, suiker, alcohol, extreem veel werken, shoppen, gokken of seks.
Er is vaak een enorme ontkenning en angst om die ‘leegte’ maar niet te hoeven voelen.
Het liefst rennen velen er voor weg, maar we weten ook dat we er vroeg of laat aan moeten geloven. De levensles die erin verscholen ligt, wil ontdekt worden.
Als je leert om naar je eigen stem te luisteren, zul je niet alleen vinden wat je zoekt, maar voorkom je ook overbelasting en lijdzaamheid.

Wie trouw is aan zichzelf, van zichzelf houdt en zichzelf vergeeft,
heeft een sterk en tegelijkertijd een zacht hart.

Hoe kun je je eigenwaarde vergroten?

Neem je eigen verantwoordelijkheid.

Stop om anderen de schuld te geven van de situatie waarin je nu bent. Kies ervoor om zelf in actie te komen waar dat mogelijk is. Je kunt besluiten om de ongezonde vormen van afhankelijkheid en van slachtofferschap niet meer toe te laten. Niet de ander, maar JIJ bent verantwoordelijk voor je levensgeluk.
Hoe erg bepaalde ervaringen ook zijn geweest in het verleden, je hebt NU de keuze om daar anders mee om te gaan en daar een ander gevoel bij te ontwikkelen. In de coaching kan ik je leren hoe je het contact kunt herstellen met de delen in jezelf die je voorheen moest opgeven als kind. Je kunt weer echt HEEL worden.

Eigen verantwoordelijkheid nemen is jezelf werkelijk bevrijden.

Leer om jezelf te accepteren en sluit alles in.

Kijk met een vriendelijke blik waar je op dit moment in het leven bent. Laat alles er zijn. Ook die delen en emoties die je liever niet wilt zien of ervaren. Zodra we delen gaan uitsluiten, kunnen ze ons niet loslaten. Sta open en wees bereid om alles te aanschouwen, zonder ontkenning, zonder vermijding, zonder oordeel of kritiek. Wie zichzelf accepteert als geheel, geeft zichzelf de ruimte om de kracht te vinden die in hem/haar huist. Die kracht zal zorgen dat je iedere keer weer de moed verzameld om de stappen te maken die nodig zijn voor verdere genezing.

Als ik blijf doen wat ik altijd heb gedaan,
blijf ik krijgen wat ik altijd heb gekregen.

Leef in het hier en nu.

Veel mensen zijn met hun gedachten in het verleden of juist in de toekomst. De uitdaging is om in het hier en nu te zijn. Neem regelmatig tijd om in stilte bij jezelf te zijn. Als mediteren een stap te ver voor je is, raad ik je aan om veel in de natuur te zijn. Ga naar het bos of strand en kijk eens bewust om je heen. Zodra je merkt dat gedachten de overhand gaan nemen, breng je je focus weer rustig terug naar het hier en nu. Door dit regelmatig te doen, blijf je zorgen dat je goed geaard blijft.

Wees trouw aan jezelf.

We doen onszelf en anderen dramatisch tekort als wij worden zoals zij willen dat we zijn, of zoals wij denken dat zij willen dat we zijn, in plaats zoals we werkelijk ZIJN. Zelfverloochening is een hele destructieve kracht. Het voortdurend van jezelf iets moeten zijn wat je niet bent is een bron van veel ziekten als burn-out, vermoeidheidssyndromen, overspannenheid, hyperventilatie of hoge bloeddruk. Jezelf trouw zijn, is een uiting van Eigenwaarde. Als we in waarheid met onszelf leven, maakt dat van ons liefdevolle, krachtige en onafhankelijke mensen.

Neem je plek.

Iedereen op deze aarde heeft recht op een plek, een eigen plek. Als je je plek niet inneemt, dan is de kans groot dat iemand anders op je plek gaat staan. Vooral in gezinnen waar een scheiding of een verlies een rol speelt, zie je dat vaak gebeuren.

PLEK krijg je niet, PLEK neem je.

Een eigen PLEK hebben is van groot belang om je op gezonde wijze te kunnen ontwikkelen. Niemand mag uitgesloten worden. Wil je meer over dit onderwerp weten, lees dan eens de volgende blogs:

·       https://www.jomare.nl/blog/sta-jij-op-de-juiste-plek-en-draag-jij-de-juiste-bijbehorende-verantwoordelijkheid
·       https://www.jomare.nl/blog/iedereen-hoort-erbij
·       https://www.jomare.nl/blog/systemisch-werk-iedereen-hoort-erbij-deel-2-2

Leef doelgericht.

Niemand kan ons levensdoel bepalen. Dat kun je alleen zelf. Het is belangrijk dat jij leert luisteren naar je intuïtie en diep van binnen voelt wat jij te doen hebt.
Als je nu niet tevreden bent over je leven, kun je nieuwe keuzes maken, zodat je straks wel tevreden kunt zijn. Daar is soms veel moed voor nodig. Je zou kunnen stellen dat je het leven wat je hebt moet opgeven om het leven te krijgen dat op je wacht. Daarvoor moet je trouw zijn aan jezelf en vertrouwen leren hebben dat wie je werkelijk bent en wat je in jezelf hebt, voldoende is om je de juiste weg te wijzen. Veel mensen vinden dit dan ook een periode van grote verwarring. En juist die verwarring brengt je naar een andere situatie, dus verwelkom die verwarring.

Je bent wat je diepe, bezielende wens is.
Zoals je wens is, zal je wil zijn.
Zoals je wil is, zullen je daden zijn.
Zoals je daden zijn, zal je lot zijn.

Heb vertrouwen.

Vertrouwen is als het ware: Het Weten met je Hart. Luisteren met je hart doe je door de stilte op te zoeken en te zorgen dat je goed in het hier en nu bent. Vertrouwen is geen geloof; het is een diep gevoel van pure Liefde. Liefde voor jouw unieke ZIJN.

Hoe meer liefde jij voor jezelf hebt,
Hoe meer liefde je hebt te geven.

Realiseer je dat JIJ niet je gedachten bent!!!
Je bent zoveel meer dan dat. Durf die verbinding met jezelf aan te gaan. Wie ben jij echt? Om dat te ontdekken laat het leven ons allerlei gebeurtenissen ervaren, waarin we leerervaringen op kunnen doen om te ‘weten’ dat we grootse stormen kunnen doorstaan. Het vormt ons werkelijk en maakt ons iedere dag weer rijper. Op die manier ontstaat er een diep vertrouwen. 

Met een groot gevoel van eigenwaarde geef je jezelf en de wereld een geweldig cadeau, namelijk JEZELF. Jouw pure ZIJN is prachtig. Dus laat je niet tegenhouden door onzekerheid, angst of door de mening of denkbeelden van anderen. Dit is jouw leven en het is aan jou om er een meesterwerk van te maken. Wees jezelf en geef expressie aan wat er in je leeft. Je bent perfect zoals je bent en je mag gezien, gehoord en gevoeld worden.

Vernietig de blokkades …
breek de muur af…
laat het touw los …
en dans naar je vrijheid toe!

Mocht je meer willen weten over dit onderwerp en willen leren hoe dat ook in jou leven nog meer toegepast kan worden? Neem dan eens de tijd voor een kennismakingsgesprek. Vul het contactformulier in, dan neem ik zo spoedig mogelijk contact met je op. Tot snel! https://www.jomare.nl/contact.

Interessante boeken rond dit thema zijn bijvoorbeeld:
Liefde is altijd het antwoord. Geschreven door Matt Kahn.

Omarm je ware Zelf. Geschreven door Paul Ferrini.

Heb je de begrippenlijst al bekeken? Op die manier kun je ook kijken welk blog je interessant vindt om te lezen. Kijk eens op: https://www.jomare.nl/begrippenlijst