Denk JIJ Oplossingsgericht?

Als je alleen maar het nieuws in de media volgt, kun je in angst vervallen of het gevoel krijgen dat alles steeds erger wordt en dat je er niets aan kunt doen. Maar dat is niet zo. Blijf dichtbij jezelf en doe dingen waar je blij van wordt. Op die manier stuur je positieve energie de wereld in en dat heeft absoluut effect. Richt je op de diverse oplossingen die voorhanden zijn en neem je verantwoordelijkheid. Zeg JA tegen dit moment, hoe lastig het nu ook is. Ook dit gaat weer voorbij. 

De dag energiek beginnen is één van de nieuwe gewoontes die ik mezelf het afgelopen jaar heb aangeleerd, toen sporten op de ‘gewone’ manier niet meer mogelijk was. Iedere dag begin ik met beweging. Dat kan een mooie wandeling zijn, maar meestal start ik de dag op de hometrainer en fiets ik een half uur tot drie kwartier. Het is geweldig om te ervaren wat het met mijn energiepeil doet.

Tijdens het fietsen laat ik mij graag inspireren door muziek, mooie presentaties, filmpjes, podcasts enzovoort. Het brengt mij in een vrolijke, tevreden en energieke stemming.
Zo zag ik een paar dagen geleden een YouTube filmpje van mijn grote leermeester Wayne Dyer. Ik heb één van zijn bekende metaforen voor je vertaald, omdat het zo treffend is voor deze tijd.

Metaforen brengen een zoekproces op gang

Je bent thuis. Je hebt je autosleutels in je handen. En dan opeens gaan alle lichten uit. Er blijkt een stroomstoring te zijn en je ziet ineens helemaal niets meer. Je strompelt wat rond in de huiskamer en dan… oeps….laat je per ongeluk je sleutels vallen. Je kijkt om je heen, maar je ziet niet veel. Het is behoorlijk donker. Dan realiseer je je dat je je sleutels niet zult terugvinden in het donker. Mmm, hoe ga je dit oplossen?

Je kijkt naar buiten en je ziet dat daar de lichten van de straatlantaarns branden. Dat brengt je op een geweldig idee. Je denkt: ”Waarom zou ik hier in het donker zitten en om me heen rond gaan tasten naar de sleutels, als er buiten licht is! Ik kan beter hier weg gaan en onder het licht van de straatlantaarns naar mijn sleutels gaan zoeken!”

Je gaat meteen naar buiten en begint met zoeken en zoeken en zoeken. Dan komt de buurman langs en hij vraagt: “Wat is er?” Je vertelt dat je je sleutels hebt laten vallen. “Oh jee”, antwoord de buurman en hij besluit om je te helpen met zoeken. Samen zoeken en zoeken ze, maar tevergeefs. Na een tijdje vraagt de buurman: ”Waar precies heb je de sleutels laten vallen?” En je antwoord hem dat je de sleutels in huis hebt laten vallen. 

Mmmmmmhhhhh! De buurman kijkt je verbaasd aan. “Beweer je nou, dat je de sleutels in huis liet vallen en nu hier buiten zoekt onder de straatlantaarn? Het spijt me buurman, maar dat heeft toch geen enkele zin!“ 

Je kijkt je buurman verward aan en je antwoordt: “Maar het heeft toch geen zin om binnen in het donker naar de sleutels te tasten als hier buiten het licht brandt…”

Laat bovenstaand stukje eens even binnenkomen bij jezelf. Wat doet het met je? Wellicht komt er een glimlach op je gezicht en begrijp je wat de metafoor je wilt vertellen. Het kan ook zijn dat je de essentie nog niet helemaal kunt vatten. Geef het dan de kans om het even rustig te laten zakken en lees het volgende stukje. 

…Je zou het kunnen vergelijken met een bezoek aan de dokter. Je gaat naar de dokter toe en vertelt hem alle symptomen. Waarop de dokter zegt: “Mijn hemel, wat heb jij een hoop problemen!" Gelukkig komt hij meteen in actie en begint direct allerlei recepten voor te schrijven. Hij zegt: ”Je hebt één recept nodig voor dit symptoom en één voor dat symptoom en uiteindelijk heeft hij 4 tot 5 recepten voor je geschreven. Je staat op en wilt de recepten van de dokter aanpakken, waarop de dokter zegt: “Nee nee, dit recept is voor je schoonmoeder, en deze geef ik aan je buren en die geef ik aan je dochter en deze geef ik aan je vader. Even ben je helemaal stil en de dokter kijkt je doordringend aan. En dan zegt de dokter het volgende: ”JIJ bent degene met een probleem, een moeilijkheid, maar je hebt de verwachting dat als iemand anders maar veranderd, dat het dan wel beter zal worden. Zo werkt het niet! Om dingen voor jezelf te verbeteren, is het nodig om grondig naar jezelf te kijken. De oplossing zit IN JOU, de oplossing zit vanbinnen”.

OORZAAK - GEVOLG

Binnen de NLP kennen we een belangrijke vooronderstelling en die heet: Oorzaak – Gevolg. Het principe laat ons zien dat we als mens iedere keer weer kunnen kijken naar de invloed die we zelf hebben als we problemen ervaren. Hoe geven we dat via de taal aan onszelf weer? Is de taal die we gebruiken versterkend of verzwakkend? Kunnen we feiten loskoppelen van de emoties? Waarop heb je invloed en waarop niet?

Wat betekent: Aan de Gevolg-kant staan?

Veel mensen zijn gewend om aan de Gevolg-kant te gaan staan. Dat is de kant waarbij de mens nog niet voldoende naar zichzelf wenst te kijken, maar de ‘schuld’ bij de ander legt. Je kent ze vast wel uit je omgeving. Mensen die de oorzaak van hun ellende blijven leggen bij een vader of moeder die in het verleden niet heeft gegeven wat ze nodig hadden. Of een werkgever die maar niet begrijpt dat ze waardering nodig hebben en iedere dag smachtend wachten op dat ene complimentje.

Deze groep mensen voelt zich dikwijls slachtoffer en mopperen veel op alles en iedereen. Ken je dat soort mensen? Hoe zou je hun energiepeil willen noemen en wat ervaar jij in de aanwezigheid van deze mensen?
Geloof me, deze mensen willen ten diepste echt wel anders, maar zijn nog niet in staat om echt de verbinding met zichzelf aan te gaan. Vaak liggen vroegere trauma’s hieraan ten grondslag en worstelen deze mensen zich een weg in het leven.

Wat betekent: Aan de Oorzaak-kant staan?

Daarnaast zijn er ook mensen die aan de Oorzaak-kant gaan staan. Die bepalen zelf hoe ze met de dingen omgaan en nemen daarvoor ook de verantwoordelijkheid en eventuele gevolgen van hun keuzes. Ze zijn getraind om vanuit verschillende waarneemposities te kijken, waardoor ze een breder perspectief krijgen op het geheel. Deze mensen zoeken naar oplossingen en stellen zichzelf goede vragen. Ze identificeren zich niet met het probleem en kunnen afstand nemen. Ze zijn energiek en inspirerend. Hun levensenergie is groot en sprankelend.

Als je je richt op het probleem, dan neemt het probleem toe.
Als je je richt op de oplossing, dan neemt de oplossing toe.

Energie is om ons heen en gaat daarheen waar jij je aandacht op richt. Als je bovenstaande quote werkelijk tot je neemt, snap je dus hoe belangrijk het is om je te richten naar de mogelijke oplossing. Wayne Dyer heeft een toepasselijke spreuk die zo mooi aangeeft hoe dit proces verloopt.

Wanneer je verandert hoe je naar dingen kijkt,
veranderen de dingen waar je naar kijkt.

Voorbeeld uit de praktijk bij Jomare

Ik liet onlangs een client de keuze maken om twee cirkels te kiezen uit de stapel cirkels die ik had klaargelegd voor haar. Ik vertelde dat ze een kleurencirkel mocht pakken voor ‘het probleem’ en een kleurencirkel voor ‘de oplossing’. Vervolgens nodigde ik haar uit om eerst even de cirkel van het probleem vast te houden en zich daarmee te verbinden. “Geef het probleem maar eens intuïtief een plek in de ruimte”, zei ik tegen haar. Ze nam even de tijd om te voelen en legde de cirkel toen middenin de kamer neer. Ik liet haar weer teruggaan naar de stoel en ik constateerde meteen haar strakke blik in haar gezicht richting de cirkel van het probleem. Ik vervolgde: “Nu mag je de cirkel van de oplossing pakken en die ook een plek geven in de ruimte”. Ze nam de cirkel tot zich en heel resoluut liep ze naar het midden van de kamer en legde de cirkel naast het probleem met een centimeter ertussen. Vervolgens liet ik haar weer teruggaan naar haar stoel. Ik liet even een stilte vallen, zodat het beeld rustig binnen kon komen. Ik vervolgde: “Ga nu zelf eens op een plek in de ruimte staan, waarvan jij voelt dat jij normaliter ten opzichte van je probleem en oplossing zou gaan staan”. Ze knikte en stond op uit haar stoel.

Eigenlijk direct ging ze bij de cirkel van het probleem staan. “Eigenlijk zou ik er bovenop willen gaan staan”, zei ze. Ik moedigde haar aan om dat ook daadwerkelijk te doen en te ervaren. “Ja, zo doe ik dat”, zei ze krachtig. Ik stelde haar een aantal vragen vanuit het oplossingsgerichte werk en zei daarna: “Wil je eens vanuit deze plek waar je nu staat, kijken naar de cirkel van de oplossing en dan voelen welke beweging jouw lichaam zou willen maken?”
Ze keek naar de oplossing en als vanzelf maakte ze een stap opzij, en zo stapte ze dus als het ware uit het probleem. Haar aandacht was nu op de twee cirkels die voor haar lagen. Met een brede grijns op haar gezicht zei ze: “Jeetje, zo heb ik opeens een heleboel overzicht!!!” Ze was gewoon verbaasd wat een simpele beweging voor effect had. Ze had nu werkelijk een ander perspectief en het probleem was opeens iets wat je kon waarnemen in plaats van het gevoel te hebben dat je vastzit in een probleem.

“Wat doet het met jouw als je overzicht hebt”? vroeg ik haar. “Zo zeg, dat voelt echt heel anders. Normaal gesproken stap ik echt helemaal in een probleem en blijf maar rondtollen in mijn hoofd. Daardoor worden soms kleine dingen heel groot en ik word er doodmoe van”. Ik knikte. “Ja, zo deed jij dat”, zei ik rustig. (Hier gebruikte ik heel bewust de ‘verleden tijd’ in mijn taalgebruik). “En wat zou het je opleveren als je vanaf Nu (tegenwoordige tijd) in een dergelijke situatie eens wat meer afstand zou nemen, zodat je ook zicht blijft houden op een mogelijke oplossing?”
“Ja, dat zou veel effectiever zijn natuurlijk”, zei ze. “Precies!”, antwoordde ik.

Problemen zullen zich altijd voordoen in ons leven. De kunst is om het probleem even goed te verhelderen en dan vanuit dat stuk te kijken naar oplossingen. De methodiek: Oplossingsgericht werken helpt daarbij en gebruik ik dus veel in mijn coaching. De specifieke vragen zorgen ervoor dat je gaat ervaren dat er diverse keuzes gemaakt kunnen worden, binnen de mogelijkheden die er op dat moment zijn. Dus kunnen we problemen voorkomen? Nee, maar we kunnen wel bepalen hoe we ons voelen en hoe we met problemen omgaan. Het zou mooi zijn als veel meer mensen vanuit dankbaarheid kunnen kijken wat er allemaal WEL is. Alleen dat al zal er voor zorgen dat we met elkaar hele moeilijke periodes doorkomen en leerervaringen opdoen die ons verdere leven gebruikt kunnen worden.

Wees de verandering die je wilt zijn! 

Ben je geïnteresseerd hoe het oplossingsgericht werken werkt en wil je nu echt stappen nemen in je persoonlijke ontwikkeling gun jezelf eens tijd voor een kennismakingsgesprek. Dit kost je niets en verplicht je tot niets. Je kunt een afspraak maken op mijn website door het contactformulier in te vullen: https://www.jomare.nl/contact.

Boekentips:

Ik kan de wereld veranderen en jij weet wie ik is. Bouke de Boer
Het slimme onbewuste. Denken met gevoel. Ap Dijksterhuis
Je ongekende vermogens. Antony Robbins