Versterkt Meditatie je Gezondheid?

Ben jij je bewust van het feit hoeveel lawaai er iedere dag om je heen is?
Er zijn nog maar weinig plekken waar het écht stil is. In de mooiste natuurgebieden kun je soms toch nog een trein of een autoweg op de achtergrond horen.
En als je dan een plek hebt gevonden waar het werkelijk stil is, hoor je dikwijls als eerste ‘het denken’ in je hoofd.
Steeds meer mensen hebben grote behoefte aan ontspanning en rust en zoeken naar een vorm om dit te realiseren.

Wat is meditatie?

Meditatie betekent: Aandachtig zijn. Het is een gerichte concentratie, waardoor je jezelf traint om in stilte te Zijn. Je hoeft in wezen niets te ‘doen’ en alleen maar te ‘Zijn’. En juist dát maakt het soms zo ingewikkeld voor velen.
Stilte en rust brengen je naar een diepere laag in jezelf. Dat afdalen naar een diepere laag vinden veel mensen een uitdaging en zijn vaak bang voor datgene wat ze dan tegenkomen. Al snel denken ze dat meditatie niets voor hun is, omdat ze bewust worden wat een chaos het in die ‘bovenkamer’ is als ze werkelijk stilte willen ervaren.

Meditatie heeft de laatste jaren een enorm opmars gemaakt in populariteit en is allang niet meer iets van geitenwollensokkentypes of monniken.  
Steeds meer onderzoeken tonen aan hoe heilzaam het is om dagelijks te mediteren. Door meditatie verandert namelijk je brein. Dit wordt ‘neuroplasticiteit’ genoemd en is zeer essentieel voor ons als mens om veerkracht en flexibiliteit te ontwikkelen. Het brein kan namelijk nieuwe verbindingen maken die positief werken op je gezondheid.

Er zijn bedrijven die stilteruimtes hebben ingericht, zodat werknemers tussendoor een moment van stilte kunnen nemen, om daarna weer vol aandacht en concentratie te kunnen werken. Onderzoeken laten zien dat de volgende effecten zichtbaar worden:

·       Drastische verlaging van de bloeddruk

·       Meer ontspanning

·       Verlaging van stresshormonen

·       Verhoging van serotonine (blijdschapshormonen)

·       Verbetering van de doorbloeding

·       Toename van zuurstof in het lichaam

·       Verlaging van de hartslag

·       Reductie van de snelheid van de ademhaling.

·       Toename van de effectiviteit van de ademhaling

·       Verbetering van de lichaamshouding

·       Toename van de kracht en weerstand

·       Toename van het uithoudingsvermogen

·       Verbetering van het slaapvermogen en afname van de inslaaptijd

·       Vermindering van menstruatiepijnen

·       Toename van gevoelens van rust en vrede

·       Vermindering van de behoefte om in emoties te duiken

·       Jezelf beter op afstand kunnen waarnemen.

Vaak gaan mensen mediteren als ze er al helemaal doorheen zitten en zien dit als een laatste redmiddel. Ik pleit ervoor om het juist preventief in te zetten, zodat het lichaam dagelijks de kans krijgt om spanningen af te voeren.

Bouw het rustig op en laat los ‘hoe het hoort’.

Het afgelopen jaar heb ik er een gewoonte van gemaakt om iedere dag te mediteren. Dat kan een korte of een lange meditatie zijn.
Ik maak graag gebruik van geleide meditaties. Dat zijn meditaties, waarin iemand je door een proces heen praat, zodat jouw focus gericht kan zijn op de stem die je hoort. Als je zoiets gaat gebruiken is het van belang dat je goed luistert of de klank van de stem je aanspreekt. Een stem die op voorhand de kriebels bij je oproept, dien je dus niet te gebruiken. Wil je liever geen stem horen, dan kan ontspannende muziek een optie zijn of wees gewoon stil met jezelf.

Een eigen ervaring

Vorige week was ik helemaal gereed om lekker te gaan mediteren. Ik had eerst wat e-mails en afspraken afgehandeld, zodat die prikkels weg waren. De zon scheen heerlijk, dus besloot ik om eens te gaan mediteren in de tuin. Dat had ik nog niet eerder gedaan, dus dit was een nieuwe stap. Ik pakte mijn spulletjes bij elkaar en nam plaats.

Toelaten is het nieuwe loslaten

De meeste mensen hebben even tijd nodig om als het ware af te dalen. Je bent namelijk niet meteen in een rustige staat van Zijn. Gun jezelf dus even die tijd en sluit eventuele stemmetjes die jou vertellen dat er nu geen tijd is voor meditatie maar gewoon in. Als je dergelijke gedachten gewoon laat komen en ook weer laat gaan, dan hoef je er niets mee te doen en verdwijnen ze ook weer. Je hoeft dus niets los te laten, maar je laat het toe. Voorkom dat je ermee gaat strijden, want dan kom je niet tot een diepe staat van rust.

Ik startte mijn app en genoot meteen al van de mooie muziek die ik hoorde. Ik haalde een paar keer diep adem en bracht mijn focus naar mijn ademhaling. Ik nam waar tot hoe ver de adem in mijn lichaam bewoog. Met iedere nieuwe ademteug, voelde ik hoe mijn adem verder zakte naar het buikgebied.
Persoonlijk vind ik het een heerlijk gevoel om in je buik de warmte van een zon te visualiseren en daar iedere keer naartoe te ademen. Je kunt dit bij jezelf eens gaan ontdekken of dat ook werkt voor jou. Voor mij is dit ‘kacheltje’ echt een richtpunt om naartoe te ademen.

Train jezelf in stilte. Leer op die manier naar jezelf te luisteren.

Ik nam een paar keer een volle teug buitenlucht en voelde hoe mijn lichaam ontspande. Met de zon erbij die op mijn huid scheen, voelde ik de rust komen. Geduldig gaf ik mij over aan de stem van de geleide meditatie.

Mijn gedachten werden afgeleid, toen ik bemerkte dat ik rook van een sigaret in mijn neus waarnam. Ik voelde hoe mijn ademhaling op de rook reageerde. Meteen maakte ik mijn ademhaling minder diep. Mijn ‘weten’ wist dat de buurvrouw dus kennelijk ook in de tuin zat en een sigaret had opgestoken. Hier lag een uitdaging voor mij. Even liet ik mij afleiden en waren er gedachten. Toen bracht ik mijn focus weer terug naar mijn eigen ademhaling en luisterde verder naar de stem van de app. Er kwam weer rust. Ik kon dieper zakken en voelde hoe heerlijk het was om in mijn eigen tuin dit rust moment te nemen.
Een paar minuten later hoorde ik vanuit de andere kant van de tuin mijn buurman met een harde, boos klinkende stem gillen tegen zijn partner. Oeps, daar was een volgende uitdaging. Ik voelde de verleiding van het ego om hier iets van te vinden en richtte mijn aandacht opnieuw op de ademhaling. De stemmen werden luider en luider en ik voelde hoe de hardheid van de stem mij raakte in mijn buik. Ik bleef rustig doorademen en voelde hoe het hielp als ik de focus richtte op het zonnetje in mijn buik.
Ik had mijn aandacht nog maar net teruggebracht naar mezelf, toen er een geluid van een cirkelzaag hoorbaar werd en een ander persoon besloot om de tuin met een hogedrukspuit te gaan spuiten.
Dit waren echt teveel prikkels voor mij en ik besloot om te stoppen.

Ik weet dat het de bedoeling is om tijdens het mediteren niet te oordelen of conclusies te trekken en er zullen ongetwijfeld mensen zijn die ook met dergelijke geluiden onverstoord kunnen mediteren. Nou, zover ben ik nog niet.
Ik opende dus mijn ogen en moest lachen om de zotte situatie. ‘Timing’ is dus kennelijk ook een dingetje als je wilt mediteren!

Dit voorbeeld staat natuurlijk niet op zichzelf. Veel mensen vinden het een uitdaging om de rust te vinden, omdat er zoveel prikkels zijn. Het is dus van belang dat jij zelf eens kijkt waar jij je rust kunt vinden en waarmee. Als dat niet in huis is, zoek dan een plek in de omgeving op waar je fijn in stilte kunt zijn. Van belang is, is dat JIJ af en toe op de ‘pauze-knop’ drukt in jezelf. Al haal je af en toe maar eens flink diep adem. Een paar diepe ademteugen kunnen al helpen om je anders te voelen. Maak je uitademing lekker lang en voer de onrust maar af.

Andere vormen:

In het voorbeeld van mij lees je dat ik me vooral richtte op mijn ademhaling, maar je kunt ook mediteren op gevoelens van dankbaarheid, liefde, vertrouwen, vrijheid, harmonie enzovoort. Kies een woord dat werkelijk resoneert met jou. Als je het woord dan uitspreekt, kun je je ademhaling aan het gevoel koppelen en deze kwaliteiten helemaal inademen.
Ook zijn er mensen die het fijn vinden om te tellen tijdens het mediteren. Bijvoorbeeld 7 tellen inademen door je neus en dan 7 tellen uitademen door je mond. Ga vooral onderzoeken wat fijn is voor jou en wat bij jou werkt. In het begin vond ik 7 tellen veel te lang. Ik maakte er 4 tellen van en kon dat goed uitvoeren. Maak het niet te gecompliceerd en begin gewoon.
Het strand is bijvoorbeeld voor mij ook een heerlijke plek om langs het water met gerichte aandacht te wandelen. Dat is ook een vorm van meditatie.

Je bent niet je gedachten en je bent niet je emoties.

Meditatie is een vaardigheid die om verfijning vraagt. En je merkt in mijn voorbeeld dat dit de ene keer beter lukt, dan de andere keer. Het is net het leven!
De kunst is om te leren om wat afstand te nemen van de gedachten en gevoelens en te oberveren wat er plaatsvindt. Zonder oordeel en zonder conclusies. Meditatie leert je om niet altijd meteen te reageren op iets. Je kunt leren hoe je je reactie kunt uitstellen.
Na iedere meditatie voel ik wat een helderheid er in mijn koppie is gekomen en hoe het me iedere keer weer helpt om te focussen. Je concentratie wordt er dus echt beter door. Meditatie brengt je werkelijk naar het NU en maakt je daar (soms pijnlijk) bewust van. Maar dat is niet erg. Je leert dan juist omgaan met dit soort ‘onverwachte’ zaken. Laat je je er niet door ontmoedigen, maar wees creatief en zoek een vorm en moment waarbij het wél lukt.
Ik heb bijvoorbeeld later in de middag nog eens een poging gedaan om even in rust buiten te mediteren. Alle buren waren kennelijk met andere dingen bezig en was er voor mij even een hele mooie, diepe rust buiten te vinden waarin ik me weer heerlijk kon opladen. De geluiden van de vogels waren een mooie bijdrage en maakte mij nog meer bewust hoe graag ik vertoef in de natuur. Het helpt je op een diepere laag te aarden.

Mocht jij het fijn te vinden om eens te onderzoeken wat jouw hulpbronnen kunnen zijn om meer balans te brengen in je leven, kom dan eens kennismaken. Samen kunnen we onderzoeken hoe we jouw gezondheid naar een hoger plan kunnen krijgen. Kijk op: https://www.jomare.nl/contact voor een afspraak. Ik zie je graag.

Wil je informatie over meditatie. Kijk eens of de volgende boeken je aanspreken.

Het gelaagde brein

Het Nu van moment tot moment.

Onderweg naar Verlichting – de Levensinitiaties.