Hoe blijf jij Mentaal Fit?

Verzuim kost het bedrijfsleven per jaar vele miljarden.
Veel problemen met werknemers worden alleen rationeel opgelost en er wordt mijns inziens veel te weinig gekeken naar de menselijke factoren in dergelijke processen.

Ik ben ervan overtuigd dat lichaam en geest elkaar voortdurend beïnvloeden. Als jij je mentaal sterk voelt, dan heeft dat effect op het lichaam en andersom. Jomare werkt dan ook vanuit een holistische aanpak en kijkt verder dan alleen naar het symptoom/ klacht van de client.

De kracht van overtuigingen

Afgelopen week hoorde ik een interessante overtuiging van een client van mij. Ze zei: ‘Alleen als ik vol gas geef, voel ik mij voldaan’.
Ik voelde wat deze overtuiging met mij deed en zei: ‘Is dat waar?’ ‘Is dat werkelijk waar?’
Ik zag en voelde haar verwarring. ‘Van wie moet jij altijd vol gas geven?’ Ze keek me recht in de ogen aan en liet toen haar hoofd wat zakken. Hoe mooi was het om te zien dat deze vrouw echt verbinding maakte met deze vraag en op zoek ging in haar onbewuste naar het antwoord.

‘Van mijn vader moest ik altijd vol gas gaan’, zei ze resoluut. Ik liet even een stilte vallen.
‘Zo, dat had ik niet bedacht’, zei ze verbaasd.
‘Wat zou er gebeuren als jij niet altijd vol gas zou gaan?’, vroeg ik verder. Wederom keerde ze naar binnen en de antwoorden kwamen al snel boven.
‘Zou er totaal géén voldoening zijn als je wat minder gas zou geven op bepaalde momenten?’, vroeg ik verder.  Hier voelde ik aan dat de overtuiging begon te wankelen. Ze begon te lachen en een stukje humor zorgde voor een stuk relativering. ‘Wat heeft deze overtuiging je opgeleverd en wat heeft het je gekost?’, vroeg ik verder.
Ze zag nu in wat deze overtuiging had gedaan de afgelopen jaren en wat de prijs was geweest die ze daarvoor had moeten betalen. De tranen liepen nu over haar wangen. Wat had ze haar best gedaan en hoe vaak was ze daardoor zichzelf compleet verloren. Ik liet de stilte nu even het werk doen, zodat ze kon doorvoelen wat dit met haar deed.

Mentaal fit ben je als je verantwoordelijkheid neemt voor je bewustzijn.

‘Zou het ook zo kunnen zijn dat een voldaan gevoel afhangt van de bewuste keuzes die je maakt en met welke intentie je zoiets doet?’ vroeg ik verder.
En zo gingen we samen het zoekproces aan om inzichten te vergaren, zodat ‘oude overtuigingen’ eens nader onderzocht konden worden.
Overtuigingen zitten namelijk op onbewust niveau, maar sturen wel iedere dag je gedrag aan. Het is dus belangrijk dat jij daar zicht op krijgt. Wat is nog effectief en wat niet?

Waar heb je invloed op en waar niet?

Is het niet geweldig als je iedere keer weer de bereidheid kunt opbrengen om je eigen overtuigingen die ooit, door wat voor reden dan ooit gecreëerd zijn, opnieuw kunt onderzoeken?
Als we namelijk de sturing begrijpen, kunnen we ook bepalen of we deze overtuiging nog steeds willen naleven. Het kan handig zijn als we ‘snappen’ hoe deze overtuiging ooit in het leven is gekomen. Dat maakt het loslaten vaak wat makkelijker. Maar ook al weet je het niet, dan is het altijd zeer zinvol om te kijken wat jij ermee gaat doen in het dagelijkse leven NU.  
Hier een aantal tips waar je eens bij stil kan staan om toe te passen.

Zelfbewustzijn.
Het is belangrijk dat je gaat begrijpen wat er zoal in je omgaat en wat de sturing daarvan is. Daarom is het bewust worden van gedachten (overtuigingen), emoties en gedragingen zo belangrijk.
Stop ermee om de buitenwereld de schuld te geven van jouw probleem. Kijk waar je invloed op hebt en kom in actie. Neem verantwoordelijkheid voor je eigen leven.

Mindfulness.
Door in de stilte in het NU te zijn met jezelf leer je je bewustzijn te vergroten en komt er meer rust in je gedachten en reacties. Ga regelmatig de natuur in en kijk eens bewust om je heen. Merk je dat je weer gaat afdwalen in je gedachten? Breng jezelf iedere keer weer terug naar je adem, zodat je gedachten steeds verder tot rust gebracht kunnen worden. Onderzoek of mediteren iets voor je is. Er zijn prachtige apps beschikbaar die je daarbij kunnen ondersteunen.

Stilte is niet saai of leeg. Stilte zit vol antwoorden.

Zelfreflectie.
Door regelmatig de tijd te nemen om terug te kijken hoe je bepaalde dingen hebt aangepakt, krijg je inzicht in de keuzes die je ooit maakte en kun je bepalen hoe je het een volgend keer zou willen doen. Eindig de dag bijvoorbeeld met een dankbaarheidsoefening om drie dingen te noemen waar je dankbaar voor bent. Het is fijn om jezelf dat eigen te maken en je positieve, dankbare gedachten kunnen lekker een nachtje marineren in het onderbewustzijn.

Zelfzorg.
Zorg voor voldoende slaap, gezonde voeding en lichaamsbeweging en maak tijd vrij voor ontspanning en plezier. Gun jezelf rust als je het nodig hebt en geef vol gas als dat een bewuste keuze is op dat moment. Beide zijn belangrijk om te ontwikkelen en fijn om te ervaren.

Grenzen stellen.
Respecteer de grenzen van jezelf en van anderen. Leer ‘Nee’ zeggen en vermeid leugentjes. Zeggen dat je niet kunt, terwijl je eigenlijk niet wilt, is jezelf en de ander voor de gek houden. Grenzen stellen hoort bij het leven en is helemaal oké. Leer om dat respectvol te doen en accepteer dat mensen niet altijd je grenzen zullen begrijpen. Het zij zo.

Zoek steun.
Zorg voor een fijne groep mensen om je heen die naar je willen luisteren zonder oordeel. Hulp en steun vragen is altijd oké en heeft niets met zwakte te maken. Iets anders is het, als we gaan piepen en klagen en geen verantwoordelijkheid dragen voor hetgeen er aan de hand is.  Piepen en klagen komt vanuit een Kind-stuk. Dat stuk wil ook gehoord worden en komt voort uit ‘oude’ pijn. Een prachtig stuk om in de coaching te leren hoe je hiermee om kunt gaan, zodat je weer in je kracht kunt komen en leert hoe je weer steun kunt ontvangen.

Leermomenten uit ervaringen halen.
Bekijk situaties vanuit verschillend perspectief. Haal de lessen uit de ervaringen en durf te groeien. Ga regelmatig uit je comfortzone, zodat je iedere keer weer verder kunt ontwikkelen. Het leven blijft vol van deze momenten zitten en maken je rijk in de vele facetten van het leven. Zie in dat we hier op aarde zijn om dingen te ervaren en dat we juist enorm groeien als we deze ervaringen leren doorgronden.

Goed zorgen voor jezelf heeft dus echt te maken met BEWUSTWORDING.

Ik vind het belangrijk dat je bewuste keuzes leert maken en goed in contact bent met je hele lichaam. Dat betekent dat hoofd, hart en buik goed kunnen samenwerken. Coaching biedt daarvoor zoveel tools die jou ook echt kunnen helpen hoe je hiermee om kunt gaan. De vele methodieken (NLP, TA, Systemisch werk, Traumawerk, Lichaamswerk, Oplossingsgericht werk) die ik gebruik in mijn coaching zorgen voor een inzichtelijk kader. Daarnaast blijft het mensenwerk om dit soort processen te begeleiden en kan ik putten uit rijke levenservaringen rond dit soort thema’s.

Wil je samen kijken waar jouw mogelijkheden liggen? Kom eens kennismaken. De coachingsessie kunnen op de locatie in Nieuwerkerk aan den IJssel zijn, maar binnenkort is het ook mogelijk om dat in Ede te doen. Je bent van harte welkom!

Boeken die je zou kunnen lezen over dit onderwerp zijn:

Je bent zoals je denkt. Geschreven door: Michael Pilarczyk.
Doorbreek de gewoonte jezelf te zijn. Geschreven door Joe Dispenza.