Ga JIJ Uitdagingen en Nieuwe Ervaringen aan of remt Angst je af?

Het verleggen van je eigen grenzen en omgaan met nieuwe situaties is een persoonlijk en uitdagend proces. Dit proces is echter zeer waardevol voor je persoonlijke ontwikkeling. Het zorgt ervoor dat je een dieper gevoel van geluk en vervulling in je leven ervaart. Waarom laten dan zoveel mensen prachtige uitdagingen en kansen voorbij gaan? Regeert de angst?
Hoe vind JIJ je eigen leiderschap terug en kun je meegaan met de flow van het leven?

Boven water krijgen van onbewuste processen

Het gedrag van de mens wordt aangestuurd door ‘onbewuste processen’, zoals bijvoorbeeld overtuigingen, beslissingen en herinneringen. Dit alles zit diep in ons onbewuste opgeborgen.
Hoe mooi zou het zijn als we meer bewustzijn kunnen ontwikkelen op dit onbewuste deel, zodat ons eigen gedrag NU nog beter te begrijpen is?

Er zijn een aantal factoren die hierbij van belang zijn die ik hieronder wil toelichten en daarna zal ik een eigen ervaring met je delen om het concreet te maken.

Eerdere ervaringen
Je kunt je voorstellen dat als je positieve ervaringen hebt opgedaan als mens in je leven, dat je hierdoor een stuk zelfvertrouwen hebt ontwikkeld en sneller de moed hebt om nieuwe ervaringen op te doen.
Als je negatieve ervaringen hebt opgedaan, kan dat leiden tot een stuk terughoudendheid en zelfs angst voor het onbekende.

Versterkende en/of Beperkende overtuigingen
Een hele bekende uitspraak van Pippi Langkous is:
’Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.’
Wat heerlijk hè als je dit diep van binnen zo kan voelen!
Helaas hebben veel mensen een scala van beperkende overtuigingen verzameld en blijven die vaak eindeloos ‘onbewust’ herhalen. ‘Ik kan het niet’. ‘Daar ben ik te dom voor.’ ‘Als je voor een dubbeltje geboren bent, word je nooit een kwartje.’ Jij kent er vast nog wel een paar die bij jou van toepassing zijn.

Persoonlijkheid
Ieder mens heeft specifieke persoonlijkheidskenmerken. Sommige mensen zijn van nature avontuurlijk of nieuwsgierig, terwijl de ander van nature wat voorzichtiger is bij nieuwe situaties. Deze mensen hebben net wat meer tijd nodig om tot actie over te gaan en dat is prima. Zoek daarin je eigen, unieke weg.

Angst en onzekerheid
Angst en grote onzekerheid kunnen zomaar een reactie zijn als er zich onverwachte situaties voordoen. De angst om fouten te maken of om afwijzing te ervaren, kunnen ervoor zorgen dat mensen zich terugtrekken en zichzelf regelmatig gruwelijk in de weg zitten. Ze willen wel, maar de angst houdt hen tegen. De angst zorgt voor een terugtrekkende beweging in het lichaam en belemmert iemand om voluit te Leven.

Zelfbeeld en zelfvertrouwen
Als je in je leven positieve ervaringen kunt opdoen en daarin wordt aangemoedigd, dan groeit je zelfbeeld en zelfvertrouwen. Hoe je leven ook is geweest er is altijd weer een KEUZE en let wel: Niets doen is ook een Keuze. Wat heb je nodig om de eerste stappen te gaan maken? Je bent nu volwassen en je kunt nu goed voor jezelf gaan zorgen en groeien in dit proces.

Achterhalen van beperkende overtuigingen

Ik kom uit een systeem/gezin waarin het belangrijk was om iets GOED te doen. Je ergens makkelijk van af maken, was er niet bij. Er moest gepresteerd worden. Toch was de druk om het altijd GOED te moeten doen een ballast.

Ik werd me zo’n 20 jaar geleden in een training bewust welke onderliggende, beperkende overtuiging ik onbewust hanteerde als ik nieuwe dingen ging leren. Het moest namelijk altijd meteen in één keer goed en als ik daar niet zeker van kon zijn, deed ik het vaak niet. De overtuiging: ’Als je het doet, moet je het goed doen’, zat diep in mij verankerd.
De trainer vroeg mij destijds: ‘Maar Joke, hoe begin jij dan met het leren van nieuwe vaardigheden? Heb jij dan in één keer leren autorijden?’
Zo dan, die vraag kwam binnen. Nog altijd ben ik dankbaar voor deze vraag. Het heeft me aangezet om de overtuiging boven water te halen en te ontmaskeren.

Persoonlijke ontwikkeling blijft dynamisch

In de reis die ik onlangs maakte in Fins Lapland kon ik voelen hoe ik in de loop der jaren gegroeid ben als het gaat om ervaringen opdoen met nieuwe dingen. Eén van de nieuwe dingen die ik wilde leren was om op een sneeuwscooter te rijden. Maar toen het zover was en ik zag hoe groot dit voertuig was, voelde ik even de terugtrekkende beweging in mijn lichaam. Eén deel in mij wilde weg en eén ander deel wilde juist leren. Die beide kanten waren dus aanwezig en ik kon dat waarnemen bij mezelf.

We kregen de gelegenheid om dit imposante voertuig even te verkennen op een groot, bevroren meer. Nadat mijn partner was begonnen, nam ik het over. De scooter volgde een spoor en wiebelde enorm. Van echt sturen was geen sprake. Mijn uitdaging was dus om ontspannen op dit voertuig mee te bewegen en vooral ook om te genieten.
Al gauw besloot de gids met de groep op pad te gaan. Ik wilde mij niet laten opjagen en liet de andere scooters even voorgaan. Als laatste kon ik mooi mijn eigen tempo bepalen. We reden het bos in. Heuveltje op en heuveltje af. Bochtje naar links en bochtje naar rechts. In dit hele proces was ik zo aan het genieten. Yes, ik kon dit! Wat een gave ervaring! En ook al stuurde ik een keer een kant op wat niet de bedoeling was, ik kon de lol ervan blijven inzien en gunde mezelf deze ervaring en leerproces.

Op een andere dag had ik een soortgelijke ervaring, toen we naar de husky honden gingen. Toen we daar aankwamen, schrok ik van het geblaf van de honden. De honden hadden er zin in en wilden op pad en sprongen alle kanten op. We kregen een instructie hoe we de slede moesten besturen. Wederom voelde ik het terugtrekkende gevoel in mijn lichaam. Zeker toen de leider van deze groep een kruisje sloeg en hoopte dat alles goed zou komen. Dit was komisch bedoeld, maar ik voelde het even anders op dat moment.’
Zou ik dit durven?’, vroeg ik mij af.  Ik voelde een grote verantwoordelijkheid in mij en kon dat waarnemen. Ik besloot ook hier even wat meer tijd te nemen om aan dit stuk te wennen en ging eerst in de slee zitten. Op die manier kon ik de persoon voor mij goed observeren hoe hij de slee bestuurde en hoe de honden daarop reageerden.
Terwijl ik genoot van het hele avontuur in de slee, realiseerde ik mij dat ik deze kans ook wilde benutten. Dit mocht ik niet aan mij voorbij laten gaan. Bij een stopmomentje om te checken of iedereen nog oké was, wisselden mijn partner en ik van plek en stond ik nu ook op twee smalle latjes. Rustig deed ik de ervaring op tussen snelheid houden en op tijd weer wat afremmen. Moeilijk was het niet echt merkte ik. Het was vooral een kwestie van focussen en anticiperen op je voorganger.

Stop met het verhaal dat je niet goed genoeg, niet gekwalificeerd genoeg of niet ervaren genoeg bent.
Groei vindt plaats wanneer je dingen doet die je nog niet eerder deed.

Hoe geweldig zijn deze honden door heel eigenwijs achterom te kijken als je op de rem trapt en ze je aankijken van:’ Hey lolbroek, waarom ga je nou op de rem staan?’
Terwijl ik dit opschrijf, zie ik nog die koppies van die honden voor me hoe ze me aankeken en zit ik er nog om te lachen. Deze honden willen rennen en het liefst inhalen, dus HOEZO op de REM?

Zet GENIETEN centraal

In deze avontuurlijke week heb ik nog meer nieuwe ervaringen opgedaan. Ik voel zo’n vervulling achteraf en het is zo fijn om jezelf iedere keer weer het leerproces te gunnen en zo’n intens geluk te ervaren. Een mens kan zoveel meer en hoe mooi is dat om dat allemaal te ontdekken? Moet het allemaal in één keer goed? Nee, dat hoeft niet. Je mag leren op je eigen manier en eigen tempo. Laat angst je dus nooit beperken en leer hoe jij hiermee om kunt gaan in het heden. Wees stimulerend en liefdevol voor jezelf. Dat kan alleen als je echt in contact bent met jezelf.
Word bewust van je eigen taalpatronen hoe je tegen jezelf in dergelijke situaties spreekt. Het is van groot belang dat je iedere keer weer de bereidheid hebt om te groeien en jij, alleen jij, mag en kan bepalen HOE je dat doet.

Houd vandaag even een tikkie meer van jezelf.
Je groeit, je heelt, je leert, je ontdekt en je ontwikkelt jezelf.
En dat allemaal tegelijkertijd.
Je bent prachtig.

Wat heb JIJ nodig om je horizon te verbreden? Weet je dat van jezelf? En wat is mogelijk jouw onbewuste overtuiging om dingen juist wel of niet te doen?
Als jij verder wilt groeien in persoonlijke processen, nodig ik je uit om eens te komen kennismaken. Dat kost je niets en verplicht je tot niets. 
Kijk eens op de website www.jomare.nl en vul het contactformulier in. Ik zie je graag.