Gun jij jezelf wat je nodig hebt?

Het afgelopen jaar is voor iedereen heel anders verlopen dan andere jaren. Was het altijd makkelijk om te accepteren dat corona zo’n invloed had op ons leven? Nou nee, zeker niet.
Het heeft veel van ons allen gevraagd op verschillende vlakken, toen bleek dat we beperkt werden in onze vrijheid en we het roer drastisch moesten omgooien. Wat eerst allemaal zo gewoon was, bleek opeens helemaal niet meer gewoon. Die ervaring zorgde bij velen voor veel stress, verwarring en een gevoel van onveiligheid.
En toch, zoals dat vaak het geval is in verwarrende periodes van het leven, geeft juist deze verwarring ook een opening om nieuwe kansen, inzichten en hoop te ontwikkelen.

Denken in mogelijkheden i.p.v. beperkingen

Als ik naar mijn eigen coaching praktijk kijk, dan is de mate van mijn begeleidingswerk sterk veranderd het afgelopen jaar. Veel werknemers van bedrijven mochten uit voorzorg niet meer naar mij toe komen. Dat riep in het begin de nodige onrust bij me op. Buiten het feit dat je financieel een enorme klap krijgt, was het gek om zo uit mijn werkritme gehaald te worden en moest ik mijn passie een andere wending geven. Het deed een appèl op mijn veerkracht en flexibiliteit. Ik moest, als zo velen, op zoek naar andere creatieve oplossingen en een andere vorm van zingeving.

Hulpbronnen inschakelen om te stabiliseren

Hulpbronnen zijn de dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je je weer beter in je vel voelt. Dat kan bijvoorbeeld een wandeling zijn in de natuur of lekker een douche of bad nemen. Maar ook mooie presentaties, lezingen, films, documentaires en boeken zijn een enorme krachtbron om je te laten inspireren. Het is van belang dat jij je eigen hulpbronnen kent, want die zijn voor ieder mens verschillend. Gebruik je hulpbronnen iedere dag en niet alleen als je je rot voelt. Zie het als een dagelijkse taak om iedere dag goed voor jezelf te zorgen. Dat heeft niets te maken met egoïsme, zoals sommigen nog denken. Het heeft alles met Wijsheid te maken.
Gedragsveranderingen werkelijk doorvoeren zodat het geïntegreerd zit in je systeem, gaat soms wat traag. De coronatijd gaf mij gelegenheid om bepaald gedrag dagelijks te oefenen. En met succes!
Zo heb ik in deze corona tijd geleerd om echt iedere dag een groot stuk te wandelen. Iets wat ik voorheen eigenlijk voornamelijk in de weekenden deed. Nu is het een dagelijkse gewoonte geworden en maak ik bewust tijd voor deze activiteit. Het brengt mij veel goeds.

Misschien vind je het fijn om zelf een lijst te maken van hulpbronnen? Ken je ze van jezelf of moet je nu even diep nadenken? Je zult merken hoeveel dingen er zijn die je geweldig kunnen steunen en je weer in je kracht kunnen zetten.
Ga eens eerlijk bij jezelf na of jij je hulpbronnen werkelijk op tijd inzet. Misschien merk je op dat je dat vaak te laat doet. Constateer dat en geef er geen oordeel aan. Wel kun je jezelf de vraag stellen: ”Wat kan ik voortaan anders doen, zodat ik wel op tijd ben om te voelen wat er nodig is?”

Boeken vol wijsheid

Eén van de hulpbronnen die mij werkelijk geholpen en gevoed hebben, zijn boeken. Ik heb nog nooit zoveel boeken gelezen als het afgelopen jaar! Het heeft me naast kennis ook een groot stuk rust gebracht. Vanuit dat gevoel van rust was ik in staat om nog beter de grens te bepalen hoe ik wilde reageren op al het nieuws wat iedere dag over me werd neergestort. Het hielp om een dieper besef te krijgen dat je iedere dag weer opnieuw kunt onderzoeken waar je wel invloed op hebt en waarop niet.

Geef me de moed om te veranderen wat ik kan veranderen.
Geef me de wijsheid om te accepteren wat ik niet kan veranderen.
Geef me het inzicht om het verschil tussen beide te zien.

Een boek wat werkelijk een enorme indruk op mij heeft gemaakt is het boek De Keuze van Dr. Edith Eva Eger. Wauw, wat heb ik genoten van dit boek en wat maak ik een diepe buiging uit respect voor deze vrouw!
Het verhaal speelt zich af in de oorlog. Ondanks de vreselijke traumatische gebeurtenissen, vertelt de schrijfster vanuit haar eigen ervaringen en gevoelens hoe zij toch de kracht in zichzelf kon vinden en kon overleven. Het boek is een bron van kracht, inspiratie en heling.
De schrijfster neemt de lezer ook mee naar het moment ná de oorlog. Zij vertelt de enorme zoektocht in zichzelf na de oorlog om uiteindelijk te voelen dat overleven niet meer nodig was, maar dat ze mocht gaan leven. Ze werd therapeut en gebruikte de vreselijke ervaringen juist om haar cliënten te laten ervaren hoe zij tot heling konden komen.
Als je dit boek leest, snap je zo goed dat we als mens zoveel krachtbronnen in ons hebben en hoe we van slachtoffer kunnen klimmen naar winnaar. De keuze hiervoor maken we zelf en niemand anders.

Lijden is universeel. Slachtofferschap is optioneel.

De schrijfster komt tot de conclusie:  “Lijden is universeel. Slachtofferschap is optioneel”.
Ga eens bij jezelf na wat die stelling met je doet. Kun je het helemaal nemen of voel je weerstand?
Als je weerstand voelt, oordeel dan niet te hard over jezelf. De kans dat er nog onverwerkte emoties op onbewust niveau bij je spelen is groot. Dat zorgt voor de weerstand die je nu voelt.
Het geeft je de kans om juist die emoties te leren voelen in het nu en te transformeren, zodat je een enorme sprong gaat maken in je persoonlijke ontwikkeling.

Niets heeft betekenis behalve de betekenis die je er zelf aan geeft.

Hoe we als mens reageren op situaties is zeer verschillend. Zolang je leeft, bestaat het risico dat je ervaringen opdoet die je pijn zullen doen en je doen lijden. Je kunt echter ook besluiten of je wilt leren om juist minder te lijden, om werkelijk te kiezen voor je geluk. Dat betekent dat je de verantwoordelijkheid voor jezelf op je neemt. Dat vraagt om bewustwording en bereidheid, iedere dag weer. Dat vraagt van je om emoties juist aan te gaan en niet langer onder het vloerkleed te schuiven. Dat vraagt van je om de emoties te omarmen, zodat je kunt loslaten en vergeven. Vergeving naar jezelf toe en vergeving richting anderen. Niet dat je daarmee goedkeuring geeft aan wat je is aangedaan, maar juist om jezelf te bevrijden uit die gevangenis waarin je blijft ronddolen. Je kiest er bewust voor om vrij te zijn en je hart open te zetten en in het NU te zijn.

Betekent het dat je dan voortaan een leven zult hebben dat vrij is van pijn en allerlei emoties? Nee, dat is zeker niet het geval. We zullen niet altijd krijgen wat we willen. Dat is namelijk onderdeel van het mens-zijn. Tijd heelt niet zomaar alle wonden. Het gaat erom wat je doet met die tijd. Misschien ligt de uitdaging in het feit dat je niet langer het litteken wilt uitwissen of repareren. Wellicht mag je ervaren dat werkelijke genezing een proces is, waarin je leert hoe je de wond kunt verzorgen.

Slachtoffer of winnaar?

Deze periode heeft mij nog meer bewust gemaakt van iets wat ik eigenlijk altijd heb geweten. Het is ‘een weten’ dat we als mens onderdeel zijn van een groter geheel en dat alles en iedereen met elkaar is verbonden. Mijn levenstaak is mij nog duidelijker geworden. Ik weet uit eigen ervaring dat we soms van heel ver moeten komen om veranderingen door te voeren. Dat we dikwijls zeggen dat we zo graag anders willen, maar in de praktijk laten zien dat we toch ‘onbewust’ vasthouden aan dat verleden en dat eindeloos blijven oprakelen.
Natuurlijk heb jij al duizenden keren tegen jezelf gezegd dat het anders moet. En toch, zie je dat je iedere keer weer oude patronen aan het herhalen bent. Om juist die patronen te doorbreken, kun je overwegen om een aantal coaching sessies te komen volgen. Coaching helpt je om juist de onbewuste processen die je gedrag in het nu sturen, boven water te halen. Zodra je die inzichten hebt verzameld en de emoties hebt herkent en erkent die nu nog spelen in je lichaam, kun je de keuzes maken om jezelf te helen en weer vrij te zijn. De vraag is, gun jij jezelf die kans?

Alles is goed zoals het is

Met die vreugde in mijn hart en het vertrouwen dat het allemaal goed is zoals het is, aanvaard ik deze fase in mijn leven. Met of zonder corona en voel ik me rijk, rijk in mijn ZIJN en dankbaar voor de inzichten die juist in deze afgelopen periode zo helder voor mij werden.

2021 Het jaar van verdere groei en verdieping

Wil jij je verder verdiepen waarom jij de dingen doet zoals je ze doet? Wil je oude patronen doorbreken en je niet langer slachtoffer voelen, maar winnaar? Wil jij je cirkel van invloed vergroten? Kom dan eens langs voor een kennismakingsgesprek. Dit kost je niets en verplicht je tot niets.
Je kunt een afspraak maken op mijn website door het contactformulier in te vullen: https://www.jomare.nl/contact.

Wil je reageren op dit blog? Leuk! Stuur dan een mail naar: joke@jomare.nl.

Ik hoop dat je gaat genieten van de decembermaand binnen de mogelijkheden die er zijn. Maak er iets moois van en gun jezelf in het nieuwe jaar het beste door goed voor jezelf te zorgen.

Wil je het boek De Keuze lezen? Hier is de link van het boek: De Keuze van Edith Egar.

Wil je meer weten over hoe je hulpbronnen het beste kunt gebruiken? Ik heb er eerder een blog over geschreven. https://www.jomare.nl/blog-archief/maak-jij-optimaal-gebruik-van-de-hulpbronnen-die-er-zijn-1

Ken je iemand kennen die dit blog mogelijk ook interessant zal vinden, voel je dan vrij om het door te sturen!