Durf jij te Leven?

In de 18 jaar dat ik werkzaam ben als life- en bedrijfscoach heb ik ervaren hoeveel veerkracht er in mensen zit. Hoe dapper mensen zijn om veranderingsprocessen in gang te zetten om ‘oude’ delen te transformeren, waardoor de oorspronkelijke levensenergie weer ging stromen. Bij velen heb ik de angst gezien en de overtuigingen gehoord die aanwezig waren, waardoor lange tijd de energie geblokkeerd was en er veel moeheid ervaren werd.
De stap om werkelijk hulp te gaan zoeken is voor velen niet vanzelfsprekend en vraagt om moed en verantwoordelijkheidsbesef. Moed geeft je de kans je eigen leven te leiden. Het helpt je om werkelijk bewust te worden van alle wonderlijke gebeurtenissen in het avontuur van je leven.

Als cliënten bij mij komen voor coaching, is er vaak al een heel proces aan vooraf gegaan. Over het algemeen kun je zeggen dat mensen in actie komen om te veranderen:

·        Als er gebrek is aan controle

·        Als er gebrek is aan steun

·        Als er gebrek is aan zingeving

Weten is niet genoeg. We moeten het Toepassen. Willen is niet genoeg. We moeten het Doen!

Alleen een klacht is niet voldoende om écht in beweging te komen. Pas als je bovenstaande factoren herkent, zie je dikwijls de noodzaak om stappen te gaan ondernemen.
In ons hele leven doen we ervaringen op en leren we vele levenslessen. We leren op die manier om een stuk veerkracht te ontwikkelen, zodat we tegenslagen en teleurstellingen goed kunnen opvangen. Als we ons verzetten tegen verandering, ervaren we emotionele en fysieke pijn. Als we verandering omarmen, zijn we ontvankelijk voor mogelijkheden en kunnen meer ontspannen en met de stroom meegaan. Weerstand is een ervaring van angst en twijfel. Ontvankelijkheid is een ervaring van liefde en vertrouwen.
Er zijn echter ook gebeurtenissen die wel heel veel veerkracht van ons vragen. Denk aan een scheiding, een verlies van een dierbare, een kind dat zijn eigen weg wil gaan en geen contact met jou als ouder meer wil hebben,  incestervaringen, ontslag, ziekte, burn-out enzovoort.

Buig je of breek je?

Een jonge vrouw zat tegenover mij. Ze zat in een relatie die niet bevredigend was en ook in haar werk vond ze niet de voldoening die ze zocht. Voor het eerst in haar leven vertelde ze aan mij een stuk van haar jeugd, waarin ze te maken had gehad met incest. Deze ervaring had zwaar gedrukt op haar huidige relatie en op de levensvreugde die zij ervoer. Intimiteit en seksualiteit kwamen nauwelijks meer in haar dagelijks leven voor. Op de vraag: ’Wat heb je nu nodig?’, kon ze geen antwoord geven. Haar hartgebied zat volledig op slot. Ze had een muur om zich heen gebouwd en maar weinig mensen mochten dichtbij komen.
De gedachte om stappen te gaan ondernemen om haar leven weer op de rit te zetten, zorgde voor angstgevoelens. Angst om het ‘oude’, wat toch vertrouwd was, te verlaten en niet te weten wat er komen ging. Ze leerde om weer verbinding te maken met zichzelf en haar hart te openen en ontdekte een grote passie die ervoor zorgde dat zij van baan veranderde. Ze leerde om haar emoties te herkennen en te verwoorden en opnieuw te onderzoeken, vanuit de volwassen vrouw die ze nu was. Stapje voor stapje ging haar hart meer open en kon ze weer happy zijn in haar eigen lijf. Stapje voor stapje kon ze weer een stuk intimiteit toelaten, waardoor ook haar relatie meer glans kreeg.  Ze ontdekte haar eigen veerkracht en was trots en blij dat ze de moed had om dit grote proces met zichzelf aan te gaan. Dat gaf haar een gevoel van controle over het leven terug. Ze realiseerde zich dat zij de heftige momenten van vroeger had overleefd en dat haar toekomst voor haar lag met de mogelijkheden van nu. Haar zelfvertrouwen groeide en ze besloot vol overgave dat zij altijd trouw aan zichzelf zou blijven en haar grenzen zou blijven aangeven. Haar energie kon weer stromen en haar vertrouwen was gegroeid tot grote hoogte. Ze was werkelijk van een zielig hoopje mens een krachtige, zelfbewuste vrouw geworden.

Pijn als sterkste drijfveer om te veranderen

Groei kost inspanning, discipline en moed om je eigen pad te durven volgen. De vraag: ’Wat heb je nu nodig?’, vinden velen een lastige. Veel mensen zijn zo ver weg van hun gevoel, waardoor ze niet goed meer voelen wat ze werkelijk nodig hebben. Er is soms een heftige gebeurtenis nodig om door de enorme schil heen te breken, zodat we van denken naar voelen kunnen komen. Alleen de pijn van een gebroken hart en uiteengespatte dromen kunnen ons dwingen om een stap te zetten buiten de begrensde werkelijkheden die we voor onszelf hebben gecreëerd. Pijn is één van de manieren waarop we er onbewust voor zorgen dat we weer onszelf worden. Pijn is de sterkste drijfveer om te veranderen.
Vooral mensen met een burn-out hebben lange tijd roofbouw gepleegd op hun lichaam. Ze missen op den duur de veerkracht en hebben opnieuw de taak om nieuwe mentale programma’s te maken, die ervoor kunnen zorgen dat ze weer goed voor zichzelf gaan zorgen. Zij ontdekken dat het succes begint in hun eigen gedachten.

Lastige fases in je leven kunnen een oerkracht in je losmaken, waarna je nog meer op jezelf durft te vertrouwen.

In mijn eigen leven moest ik ook eerst heel ernstig ziek worden om tot bewust-zijn te komen en de moed te hebben om de stappen te gaan maken, die gemaakt moesten worden. In mijn geval was een scheiding de aanleiding om dit proces in werking te zetten. Juist in die periode heb ik een intense kracht in mezelf ontdekt, die ik niet onder woorden kan brengen, maar die mensen die dit ooit zelf gevoeld hebben, zeker zullen herkennen. Een kracht die ervoor zorgde dat ik niet kopje onder ging, maar juist tot grootse dingen in staat was. Ik leerde heel veel over mezelf wat ik nog niet wist. Ik kon opeens heel goed organiseren en was in staat om een huis in 2 weken op te knappen en in te richten. Ik kon opeens om hulp vragen en stapte overal op af. Opeens informeerde ik bij een bouwmarkt hoe ik een vloer moest egaliseren en zat ik een dag later op mijn knieën het smeersel over de vloer te verdelen. Een super strakke vloer was het resultaat. Hoe tof!!! Ik verfde alles wat bruin was in huis in heldere frisse kleuren en sjouwde met dozen en zette meubels in elkaar. Ik stond buiten op de ladder en genoot van de enorme energie die door mijn lichaam gierde.  Mijn omgeving keek met een schuin oog en zaten te wachten totdat ik zou neerstorten van moeheid en verdriet, maar dat gebeurde niet. Een enorme intrinsieke motivatie dreef mij en gaf me de energie en kracht om dit te doen. Ik maakte nieuwe plannen en kwam stap voor stap in actie om mijn leven weer op orde te krijgen. Natuurlijk moest ik ook naderhand leren om het verdriet en de pijn werkelijk te nemen en die innerlijke, geestelijke arbeid was zwaar en soms ook heel eenzaam. Echter, ik zal nooit vergeten wat voor een kracht er aanwezig was, die ervoor zorgde dat ik het kon dragen. We zijn vaak tot veel meer in staat dan we zelf denken.

Verander je wonden in Wijsheid

Ik ben er sterk van overtuigd dat ieder mens een dergelijke innerlijke kracht in zichzelf heeft. Mijn taak als coach is om in eerste instantie te zorgen dat er een omgeving gecreëerd wordt waar veiligheid en vertrouwen ervaren kan worden. Vervolgens is het van groot belang dat de ander zich werkelijk gehoord voelt. Empathisch luisteren en in staat zijn om naast de woorden die uitgesproken worden, ook de gevoelens/emoties te voelen die vrijkomen, is een van mijn taken tijdens zo’n proces. Dit spiegel ik en check of mijn cliënt dit ook kan voelen. Soms duurt dat even. Veel mensen hebben vanuit een gevoel van overlevingsstrategie destijds een muurtje om zichzelf heen gebouwd, waardoor het voelen in het heden nog niet altijd even makkelijk is. Ik help hen om dit weer opnieuw te ontwikkelen, waardoor het muurtje afgebroken kan worden. Op die manier kan men leren om gevoelens en emoties te verwoorden en te ervaren dat deze er niet voor niets zijn. Zij hebben een duidelijke bedoeling en vragen om aandacht. Je zou het verwerken een vorm van ‘geestelijk verteren’ kunnen noemen.  Pas als alle pijn en teleurstelling is verteerd, kun je daadwerkelijk loslaten en verdwijnen ze ook daadwerkelijk. De reden waarom de gevoelens blijven, heeft te maken met ons ego. Het ego blijft praten vanuit angst.

Daarnaast is het belangrijk dat we contact leren maken met de gezonde delen in ons, die ervoor kunnen zorgen dat we ons gaan verbinden met de enorme bron in ons zelf en gaan ontdekken wat een grootsheid er in ieder mens zit. Ik zie tijdens veel processen de cliënt van een staat van ‘overleven’ naar ‘leven’ komen.

Misschien wil je eens stil staan bij de volgende vragen:

·        Naar welke signalen luister je wel en hoe denk je dat je geleerd hebt om naar die signalen te luisteren?

·        Welke signalen negeer of onderdruk je meestal en hoe denk je dat je geleerd hebt om niet naar die signalen te luisteren?

·        Hoe zou je beter naar je lichaamssignalen kunnen luisteren en effectiever kunnen reageren op wat je lichaam je vertelt?

Vond jij dit een herkenbaar blog? Ken jij de kracht in jezelf om tot heling te komen? Zou je het fijn vinden om na het lezen van dit blog te reageren? Stuur dan een mail naar: joke@jomare.nl. Ik lees heel graag je reactie.

Ben je geïnteresseerd in Life Coaching, Bedrijf coaching, Kinder coaching of Relatie Coaching? Kom dan eens vrijblijvend kennismaken. Vul het contactformulier in op de website https://www.jomare.nl/contact, dan maken we een afspraak.

Boekentip: Kracht. Dit boek is geschreven door Marc de Hond.

Ken je iemand kennen die dit blog mogelijk ook interessant zal vinden , voel je dan vrij om het door te sturen!