Maak JIJ een Happy New Year ook werkelijk Happy?

Een nieuw jaar is voor velen vaak een gevoel van een nieuwe start. Wellicht vond jij 1 januari hét moment om eindelijk de versie van jezelf te worden die je écht wilt zijn. Fitter, beter, positiever, sportiever, leergieriger, vriendelijker, minder oordelend, gedisciplineerder, je kent het wel: ‘Goede voornemens’.
Het doet me denken aan het gevoel als je vroeger op school een nieuw schriftje kreeg. Ken je dat nog? De eerste bladzijde zag er meestal keurig uit. Met heel veel zorg schreef je de letters op papier en hoe verder je kwam, hoe meer het ‘standaard’ handschrift terugkwam. Een soort gelijk patroon gebeurt ook regelmatig bij het proces van mensen met nieuwe voornemens.

Reflecteren aan het einde van het jaar en daarna vooruit kijken kan zeer zinvol zijn. Je kunt daar tenslotte de nodige leermomenten uithalen. De vraag is, of je dat alleen op 1 januari moet doen. Ik pleit ervoor om meer momenten in een jaar te creëren, waarin je voor jezelf onderzoekt of je nog in de ‘goede film’ zit.

S.M.A.R.T

Als je ervan houdt om doelen te stellen, zorg dan dat je doel S.M.A.R.T is. Deze letters staan voor Specifiek, Meetbaar, Aantrekkelijk, Realistisch en Tijdskader.

Als je een doel goed geformuleerd hebt en je er werkelijk op richt, dan stuur jij je energie naar dat doel. Energie wil namelijk daarheen waar jij je op focust. Dus als je iets verlangd vanuit je hart, zorg dan dat dit verlangen positief geformuleerd is en dat het een doel is waar je juist ‘naartoe’ wilt. Het moet aantrekkelijk zijn om de stappen vooruit te maken.
De meeste voornemens zijn echter zaken waar mensen ‘vanaf willen’. Stoppen met roken, afvallen, minder alcohol enzovoort zijn veel voorkomende voornemens. Echter, als je ergens ‘vanaf wilt’ en daar je energie naartoe stuurt, dan snapt het onderbewuste er niets meer van. Je wilt ervan af en keert je doel dus de rug toe. Voel je de verwarring?
Formuleer je doel dus zodanig dat je je doel juist gaat benaderen in plaats van gaat vermijden.
Een doel moet heel specifiek zijn. Maak het dus heel concreet. Een doel als: ‘Ik wil gelukkig zijn’, is te vaag en te abstract.  Wat is immers geluk?
Plaats je doel in de tijd, zodat er een duidelijke focus is en blijft? Is je doel realistisch? Onderzoek dit voor jezelf en geef jezelf vooral ruimte voor nieuwe ervaringen. Durf uit je comfortzone te stappen. Kies dingen die echt betekenis voor je hebben, want dat zal helpen om de juiste motivatie te genereren en het vol te houden.
Kies ervoor om regelmatig in stilte te zijn, zodat je werkelijk kunt voelen wat écht belangrijk is voor jou.

Inzicht gaat daadwerkelijk vooraf aan succes

Om doelen werkelijk ‘handjes en voetjes’ te geven is er meer nodig dan alleen een voornemen en een format waaraan een doel moet voldoen. Het vraagt om persoonlijk leiderschap om de doelen om te zetten in acties, zodat ze ook behaald kunnen worden. Om persoonlijke leiderschap echt in de praktijk te kunnen brengen is het noodzakelijk om inzicht te krijgen in jezelf. Daarom is het van belang dat jij tijd neemt om jezelf te leren kennen. Waarin wil je verandering? Wat is de sturing achter je voornemen? Hoe groot is je motivatie om iets te veranderen? Verander je voor jezelf of omdat iemand anders meent dat dit veranderd moet worden? Welke (oude) overtuigingen en patronen heb je los te laten. Wie besluit je te ZIJN?

Het is essentieel je te realiseren dat de meest krachtige vorm van creëren niet gebaseerd is op de wil, maar op zelfbewustzijn. Je kunt namelijk niet iets creëren dat je niet bent.

Wat je tegenkomt op je levensweg kun je zien als een kans en we krijgen de gelegenheid om de levenslessen uit alle ervaringen te halen. Daar kun je je tegen verzetten, maar dan zul je zien dat de gebeurtenissen zich blijven herhalen.

Er zijn een aantal redenen waarom mensen zich verzetten tegen verandering:

1.       ANGST
De oplossing is om de angst aan te gaan en juist te gaan doen waarvoor je bang bent. De angsten waar je voor wegrent, komen namelijk gewoon weer terug als je dit niet doet.
De angsten die je niet beheerst, beheersen jou! Een emotie kun je zien als iets wat bij je komt om geheeld te worden. Het belangrijkste wat je met een emotie kunt doen is haar uit te nodigen er volledig te zijn, terwijl je niet je bewustzijn verliest.
Indien er angsten overheersen die voortkomen uit traumatische ervaringen, raad ik je aan om dit proces aan te gaan met een professional. Ik zie in de coaching hoe mensen vastzitten in ‘oude patronen’ en ‘oude emoties’. Het is zeer dankbaar werk om hen daarin te begeleiden, zodat ze kunnen loslaten.

2.       MISLUKKEN
Mislukken is een essentieel onderdeel van succes behalen. De manier waarop je dit voor jezelf verwoord is van groot belang. Gebruik positieve taalpatronen en kijk wat wél al goed gaat. Vervolgens kun je kijken wat je een volgend keer mogelijk anders kunt doen, zodat het nog effectiever wordt. Wees een stimulerende coach voor jezelf. Dat maakt het leren van levenslessen een stuk plezieriger. Ook helpt humor om te relativeren.

3.       VERGETEN
Zorg dat je je mind en hart gericht houdt op je goede voornemens. Meer bewustzijn vanuit het hart en meer inzicht zorgen voor betere keuzes en betere resultaten. Maak een beeld van je voornemen. Zie jezelf het doen. Voel alsof het er nu al is. Wat voel je? Zie en ervaar het resultaat.

4.       VERTROUWEN
Geef en gun jezelf het leerproces. Leer te vertrouwen op jezelf en dat jij dat in je eigen tempo mag doen. Leer je bewustzijn anders te gebruiken. Het feit dat je het wellicht nog niet kunt zien, betekent niet dat het er niet is. Een stuk cynisme ontstaat vaak uit teleurstelling.

Ik hoop dat je in 2020 de motivatie ontwikkeld om niet alleen aan het begin van het jaar met persoonlijke processen aan de slag te gaan, maar dat het een dagelijks onderdeel wordt van je leven. Door alle belangrijk aspecten van je leven dagelijks aandacht te geven, zorg je ervoor dat je dag en je leven een bepaalde betekenis en rust zullen behouden. Op die manier ervaar je meer balans en vervulling. Doe veel dingen die je plezier opleveren. Geniet vooral van het leven en wacht daar niet mee.

Vandaag is het moment om ten volle te leven en niet pas wanneer je de loterij wint of met pensioen gaat. Wat heeft het voor zin om het grootste huis uit de buurt te bezitten als je geen tijd hebt om er een thuis van te maken? De hoogte van je bankrekening en de afmetingen van je huis hebben niets te maken met een leven vol vreugde en verwondering leiden.

Wanneer de leerling er klaar voor is, verschijnt de leermeester

Dat het soms nog niet zo makkelijk is om bepaalde processen aan te gaan, behoeft geen discussie. En dat je jezelf afvraagt HOE doe ik dat dan, is ook logisch.
Doelen realiseren vraagt ook om een stuk moed en inzicht over wat jij belangrijk vindt. Begin dus om de moed te verzamelen om dingen bespreekbaar te maken en jezelf er mee te verbinden. Neem jezelf serieus. Moed geeft je de kans om je eigen leven te leiden. Moed geeft je de kans te doen wat je wilt, omdat je weet dat het goed is. Moed geeft de controle over jezelf om te volharden waar anderen het hebben laten afweten. Het geeft je de kans om werkelijk bewust te worden van alle wonderlijke gebeurtenissen en ervaringen die jouw leven je te bieden hebben. En… dan is de vraag:

Wat is werkelijk belangrijk voor jou? Welk verlangen leeft er in jouw hart?

·       Heb jij durven dromen over grootse dingen?

·       Heb jij ten volle geleefd?

·       Heb jij geleerd om los te laten?

·       Heb jij geleerd om te vergeven?

·       Heb jij voluit liefgehad?

·       Ben jij zorgvuldig met je omgeving omgegaan en laat je de wereld beter achter dan je aantrof?

En … weet dat je dergelijke processen niet alleen hoeft te doen als je voelt dat ‘iets’ je tegenhoudt. Ik begeleid je graag. Wat ik aan jou vraag, is om moed te verzamelen om de eerste stap te gaan doen als je begeleiding wenst. Bel me op voor een kennismakingsgesprek. Dit kost je niets en verplicht je tot niets.

Ben je geïnteresseerd in Life Coaching, Bedrijf Coaching, Kinder Coaching of Relatie Coaching? Kom dan eens vrijblijvend kennismaken.

Wil je interessante boeken lezen over dit onderwerp, kijk dan eens naar onderstaande boeken.

De creatiespiraal

Stap in je grootsheid

De psychologie van vrijheid

Laten we met elkaar de wereld een beetje mooier maken en ervoor zorgen dat mensen meer bewustzijn gaan ontwikkelen.

Ken je iemand die dit blog mogelijk ook interessant zal vinden, voel je dan vrij om het door te sturen!