Neem JIJ de Stap, dit Nieuwe Jaar, om je Persoonlijke Ontwikkeling verder te laten Groeien?

Persoonlijke ontwikkeling is het proces van het bewust verbeteren en vergroten van iemands kennis, vaardigheden, attitudes, persoonlijke kwaliteiten en algemene levenskwaliteit. Het is een zeer persoonlijk proces, want ieder mens is uniek. Persoonlijke ontwikkeling behoort een essentieel onderdeel van je leven te zijn, zodat je ook werkelijk je EIGEN LEVEN LEEFT.
Je gebruikt het dus niet alleen als je in de problemen zit, maar juist ook preventief, zodat je een fijn en gelukkig leven kunt leiden, waarin jouw potentieel volledig tot bloei kan komen. Heb jij een nieuw doel voor 2024?

Het leven draait niet om rijk zijn, populair zijn of perfect te zijn.
Het draait om echt zijn, je hart volgen en liefdevol zijn.

Het komt regelmatig voor dat ik een client heel negatief over zichzelf hoor praten. Vaak is die persoon zich dat niet eens echt zo bewust. De manier van praten en het lage zelfbeeld zijn met de jaren nou eenmaal zo gegroeid, lijkt het.

Als ik een dergelijk gedrag spiegel tijdens een sessie, dan is er vaak even verwarring. Je bewust worden van de manier waarop je communiceert met jezelf kan best confronterend zijn.
Een vraag die inzicht geeft is: ‘Wat is er gebeurd en wat ben je gaan geloven over jezelf dat je nu zo over jezelf denkt?’

Op zo’n moment zie je dat je op een andere laag terecht komt in de communicatie. Het onderbewuste gaat nu zijn werk doen. Vaak laat ik heel bewust een stilte vallen, zodat een zoekproces gestart wordt. De manier van communiseren met jezelf en met je omgeving kan een fantastisch nieuw doel zijn om aan te werken tijdens een sessie. Het zal je veel inzichten geven en je zult merken dat de communicatie makkelijker verloopt dan voorheen.

Veiligheid en vertrouwen.

In een veilige coaching omgeving, komen juist dan de emoties die achter gebleven zijn, boven water. Schuld en schaamte komen regelmatig voorbij, maar er is vooral verdriet, boosheid en angst. En dat is ook niet zo gek, want als je steeds verder uit contact raakt met jezelf, raak je jezelf kwijt. En dat gevoel van af-gescheidenheid is bijzonder pijnlijk en een eenzame ervaring. Veelal hebben mensen een groot deel van hun leven al met een geheim rondgelopen en nog nooit met iemand gedeeld. Hoe triest en eenzaam is dat? En hoe dankbaar ben ik, als we het in een sessie, juist dan wel kunnen benoemen. Het mag er altijd zijn!
We hebben als mens juist behoefte om te benoemen wat er speelt en de verbinding met elkaar aan te gaan. Bij fijne momenten, maar ook bij minder fijne en soms juist hele lastige momenten.

Dynamiek van Kleiner maken en Groter maken.

Veel mensen hebben zichzelf (onbewust) na dergelijke gebeurtenissen aangeleerd om zich klein te maken of juist groot te maken. Ze zijn, zoals we dat systemisch noemen, van hun PLEK gegaan. Daardoor verliezen ze veel levensenergie en lijkt het leven vaak op een strijd. Een diepe, eenzame strijd. Je eigen PLEK innemen is een ‘must’ om de energie te kunnen laten stromen.

Dynamiek van het kleiner maken.

De mensen die (onbewust) gekozen hebben om zich klein te maken, doen zichzelf vaak te kort en nemen niet echt hun Plek in hun systeem en/of de wereld. Ze trekken zich terug en worden vaak passief. Ze voelen zich niet gehoord en niet gezien. Velen hebben het gevoel dat ze er niet ‘echt’ toe doen en maken zich als het ware ‘onzichtbaar’. Deze mensen hebben veel onvervulde verlangens.
Door deze dynamiek te volgen en te blijven geloven dat het zo is, ondermijn je je eigen zelfvertrouwen en zelfbeeld.

Dynamiek van het groter maken.

De mensen die (onbewust) gekozen hebben om zich groot te maken, hebben vaak een grote mond en een sterk ego. Ze overschreeuwen zichzelf vaak en eisen veel. Niet alleen van zichzelf, maar ook van hun omgeving. Zij kennen immers de waarheid en dulden geen tegenspraak.
Ze kunnen zeer veeleisend worden en gaan de tekorten elders afdwingen. In de praktijk, weet ik, blijken juist deze mensen heel veel angst en leegte te kennen en zich vaak ook heel eenzaam te voelen. Nog harder werken en nog meer je best doen helpt niet meer. Ook deze mensen staan niet op de juiste Plek in hun systeem en/of de wereld, met alle gevolgen van dien. Ze raken vaak uitgeput en voelen zich niet vervult. Is dit het leven nou, vragen ze zich af. Alcohol, drugs, koopverslaving, seks verslaving en overmatig veel werken worden gebruikt om de leegte te verdringen. Een kansloze missie!

Met behulp van systemisch werk (familieopstellingen) kan er in de coaching een proces worden gedaan, waardoor je weer op je eigen PLEK in jouw systeem leert staan.
Want, als iedereen in een systeem op de juiste plek staat, komt een systeem tot rust en kan er ontspanning plaatsvinden.

Pijn is onvermijdelijk, lijden is een optie!

We doen in het leven ervaringen op die pijn doen. Daar kunnen we niet omheen. De manier waarop we ermee omgaan en dit communiceren naar onszelf, is een keuze. Ik zeg niet dat dit altijd makkelijk is, want diepe pijn heeft vaak grote effecten en laat vaak ook een bepaald gedrag zien. Veel mensen kunnen niet door dat gedrag heen kijken en oordelen over de betreffende persoon. Resultaat is dat die persoon zich wederom onbegrepen voelt en heel eenzaam. De kunst is dus om door dat masker heen te kijken van de ander en te zien wat voor mooi mens erachter zit. Respect voor jezelf en je medemens zou opzich al een geweldig levensdoel kunnen zijn. Op die manier kunnen we liefdevoller omgaan met alles en iedereen om ons heen.

Breder perspectief.

Als we de ervaringen in een groter perspectief kunnen zien, dan kunnen we uit die ervaringen verschillende levenslessen halen. Eventuele achtergebleven oude energieën/emoties kunnen losgelaten worden en beperkende overtuigingen mogen bewust gemaakt worden. Vanuit een helder bewustzijn kunnen andere keuzes gemaakt worden. Dat zijn dan keuzes die echt passen bij jou vanuit het NU. Je neemt dan de leiding over je eigen leven en leert je eigen PLEK kennen in de wereld. Zodra je dit proces hebt gedaan ontstaat er rust en valt er een zware last van je schouders af. Je kunt weer gaan leven in plaats van het leven te ervaren als een staat van overleven. Je bent klaar om je talenten zichtbaar te maken en je Grootsheid te gaan leven.

Je hoeft het niet alleen te doen. We kunnen het samen doen.

Mijn twintig jaar ervaring als life coach en mijn eigen levenservaringen heeft mij geleerd dat dit soort processen heel goed te behandelen zijn en dat het absoluut niet nodig is om een leven lang te lijden. Ik heb al zoveel mensen in hun werkelijke kracht zien komen en dat is grandioos. Ze leiden nu hun leven in plaats van te blijven lijden. Ook jij mag de tijd en de kansen benutten om dit alles te leren. Jij bepaalt de eerste stap.

Coaching bij Jomare.

Soms hebben mensen een beeld dat als je met persoonlijke ontwikkeling aan de slag gaat, dat dan je hele ziel en zaligheid eerst op tafel moet komen om resultaat te boeken. Dat is een misvatting. Life coaching bij Jomare werkt vanuit het NU en oplossingsgericht in plaats van probleemgericht.
Het is absoluut niet nodig om in een sessie alle gruwelijke en pijnlijke ervaringen opnieuw te vertellen. Zeker niet! Dan zou je jezelf namelijk her-traumatiseren en dat is ronduit slecht voor je zenuwstelsel. Wat wel nodig is, is om vanuit een volwassen, helder bewustzijn te onderzoeken wat er nodig is en daar een volmondig JA tegen te zeggen. Dat lijkt wellicht simpel, maar dat is het zeker niet. Want ECHT JA zeggen is ook een proces van voelen. Voelen wat er werkelijk is. Niet de verhalen, maar de sensaties die in het lichaam zitten werkelijk ontmoeten en helen. Daar is moed voor nodig om dat te doen.

Vermeiden of benaderen?

Een mens kiest van nature voor een weg van de minste weerstand. Vanuit het onderbewustzijn gaan velen dus snel weg van pijnlijke gevoelens en emoties en willen velen vooral de positieve en fijne gevoelens en emoties ervaren. Dat is dus niet een volmondig JA zeggen, maar een JA MAAR…
De kunst van het helen is om alles, maar dan ook alles, in te sluiten. De mooie en fijne delen en dus ook die pijnlijke, donkere delen die je liever in de schaduw parkeert.

Want… wat niet echt is vastgepakt, kan ook niet losgelaten worden.

En dus zal er contact gemaakt moeten worden met dat deel wat zich zo specifiek laat horen en ervoor zorgt dat je een bepaalde kijk op jezelf hebt gekregen en niet altijd even vriendelijk naar jezelf toe communiceert. Ik zeg heel nadrukkelijk DAT DEEL in jou, want …
Je bent niet je verdriet…nee, je voelt je verdriet.
Je bent niet je angst … nee, je voelt je angst.
Je bent niet je boosheid en frustratie… nee, je voelt je boosheid en frustratie.
Het is belangrijk om dat verschil werkelijk te begrijpen. Je bent namelijk nog zoveel meer dan dat. Dus laat je niet gek maken door je ego die jou klein wil houden. Leer om dat verschil te zien en pak je eigen leiderschap vanuit liefde en respect naar jezelf.

Lief verleden, dankjewel voor alle lessen.
Lieve toekomst, kom maar op.
Ik ben er klaar voor.

Systemisch werk en Traumawerk onder andere als methodieken.

Het systemisch werk (familieopstellingen) en het traumawerk zijn methodieken waarin ik ben opgeleid en veel ervaring mee heb. Zowel vanuit de positie als begeleider als van cliënt.

Ik heb als mens veel persoonlijk proceswerk gedaan. Ik ken de diepe dalen heel goed en weet wat daarbij komt kijken. Ik stond ook jarenlang niet op de juiste PLEK en moest de consequenties daarvan verduren.
Gelukkig heb ik ook ervaren hoeveel veerkracht en flexibiliteit we als mens in ons hebben.
Ik weet echter ook hoe belangrijk het is om dit proces in een veilige en liefdevolle omgeving te doen. Ik ben verschillende trainers nog altijd diep dankbaar dat zij zelf ook door diepe processen zijn gegaan, zodat ze mij ook op een diep level konden begeleiden. Juist omdat zij, samen met mij, bereid waren om in de diepte de werkelijke oorzaak aan te pakken. Geen trucjes aanleren op vaardigheden niveau, maar echte diepe heling op zijns niveau. Dat is namelijk echte heling!

Een eerste stap!

Wil jij in het nieuwe jaar werkelijk in je kracht komen en je talenten leven? Neem dan de eerste stap om je persoonlijke ontwikkeling verder een boost te geven. Kijk wat nodig is. Kijk goed welke coach je aanspreekt. Dit is jouw proces, dus zorg dat je krijgt wat je verlangt. Dat is namelijk al een eerste belangrijke stap om Ja te zeggen tegen jezelf.
Ik geloof dat de mensen die bij mij komen horen bij mijn pad. Mensen die er werkelijk voor 100% voor gaan en zichzelf niet langer meer saboteren. Die JA leren zeggen tegen hun eigen Grootsheid. Verlang je daarnaar?

Ook al twijfel je nog en vraag je jezelf af of dit wel iets voor je is. Lees de review eens die hieronder staat. Misschien is het ook voor jou de tijd om bepaalde denkbeelden bij te schaven. Jack die hieronder zijn review geeft, staat weer gezond op de werkvloer na een burn-out. Kijk eens op de website www.jomare.nl en vul het contactformulier in. In een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek kunnen we onderzoeken wat ik voor je kan betekenen.

Review client (december 2023):

Ten gevolgen van een burn-out werd ik door mijn directeur doorgestuurd naar Joke. Op voorhand zou ik hier nooit naar toe zijn gegaan, omdat (ik dacht) dat dit niks voor mij zou zijn.
In mijn overtuigingen bestond een burn-out niet. Dit zou mij nooit gebeuren. Had een oordeel op de mensen die het wel krijgen.
Vanaf de eerste kennismaking met Joke was er een vertrouwen, waardoor ik elke keer weer met een heel fijn gevoel naar buiten ging.
Door de handvaten van Joke, bewustzijn, grenzen aangeven, manier van communiceren en misschien wel voor mij de allermooiste: Accepteer iedereen zoals die is, dan ziet de wereld er (vooral voor je zelf) een stuk mooier uit.
Iedereen verdiend een Joke in zijn leven !!! 

Jack van Beek
Productie Manager
Growers United

Boeiende boeken:

Als je meer wilt lezen over dit onderwerp dan kan ik je onder andere onderstaande boeken aanbevelen. Ze zijn heel verschillend, dus kijk wat je aanspreekt. 

De keuze geschreven door Edith Eger.

Het geschenk geschreven door Edith Eger.

Emotionele gezondheid geschreven door Mohammed Boulahrir

De fontein geschreven door Els van Steijn

Je bent zoals je denkt geschreven door Michael Pilarczyk.