Een Eigen Bedrijf beginnen: durf JIJ je droom werkelijkheid te maken?

Twintig jaar geleden stapte ik vol goede moed naar de Kamer van Koophandel om mijn coaching bedrijf Jomare in te laten schrijven.  Dit moment zal ik niet snel vergeten. Het was op zich een handeling van niks om de inschrijving te regelen, maar het proces wat eraan voorafging was intens.

Misschien ken jij dat ook wel dat je voelt dat je graag iets voor jezelf zou willen beginnen. Groot of klein? Waar begin je dan?
In eerste instantie is het belangrijk dat je tijd vrijmaakt om te onderzoeken wat je werkelijk wilt. Maak het heel specifiek. Onderzoek ook wat je intentie is, zodat je de sturing van je gedrag gaat begrijpen. Waarom wil je dit zo graag? Maak regelmatig verbinding met je passie. Waar word je zo blij van als je dit doet? Vraag jezelf ook af of je dit alleen voor jezelf doet of ook voor anderen.  

Het blijkt heel krachtig te werken als we ons verlangen gaan visualiseren. Maak het daarom zo levendig mogelijk. Wat zie je? Wat hoor je? En wat voel je? Het hele proces is niet altijd meteen te overzien en dat is ook niet erg. Verdeel je doel in kleinere, haalbare stappen. Wees vooral blij met het proces. Je kunt iedere stap die je neemt zien als een stap in de goede richting. Durf om groot te verlangen en groots te denken en laat je niet tegenhouden door je ego die van alles zit te bedenken om je vooral klein en angstig te houden.
Leer om je plannen om te zetten in een actie, want we kunnen van alles verzinnen, maar als we niet in de actie gaan, komt er niet veel van terecht.

De eerste stap tot het realiseren van een droom,
is hem in je geest tot prioriteit maken.

Zet de eerste belangrijke stap

Het begint met een eerste stap. Het geeft niet als die stap klein is, want vele kleinere stappen brengen je ook naar datgene wat jij graag wilt bereiken. Doe het vooral in je eigen tempo en laat je niet gek maken door je omgeving die er wat van vindt. Blijf je wel openstellen naar anderen, maar wees zorgvuldig met wie je je plannen deelt. Jouw plan is een kostbaar iets, dus koester het met liefde. Investeer in jezelf om je ook persoonlijk te ontwikkelen, want het is belangrijk dat je regelmatig reflecteert en feedback krijgt.

Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik?

We starten niet van de ene dag op de andere dag zomaar een bedrijf. Daar gaat een proces aan vooraf. Naast de organisatorische zaken is persoonlijke ontwikkeling van belang. Jij neemt jezelf tenslotte overal mee naar toe. Dus kan de vraag: Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik? een eerste stap zijn om meer inzicht te krijgen in jezelf. Er zijn veel mooie boeken, opleidingen, trainingen, YouTube filmpjes over persoonlijke ontwikkeling te vinden. Maak daar gebruik van en laat je inspireren.
Een coach kan je persoonlijker en dieper begeleiden in dit proces, zodat je de onbewuste processen en sturingen van je gedrag kunt ontdekken en inzicht krijgt over je talenten en valkuilen. Je ontwikkelt daarmee inzichten, waardoor je gaat begrijpen waarom je bepaalde dingen wel of niet doet. Ben je je eigen innerlijke criticus al tegengekomen? Vast wel. Waar ben jij jezelf aan het saboteren? Wees eerlijk en kijk het aan. Het is een belangrijk onderdeel van je enorme leerproces.

Dat wat angst inboezemt, wil je leren.
Moed is JA zeggen tegen het nieuwe.
Lijden ontstaat als je je verzet tegen het nieuwe,
tegen dat wat in jou ontwikkeld wil worden.
Door open te staan voor waar angst je naartoe leidt,
beweeg je mee met de ziel en dat geeft vreugde.
Het geeft vreugde te midden van de angst,
twijfel en onzekerheid die er ook zijn.
— Workshop: Je zielspad volgen van Pamela Kribbe

In mijn praktijk zie ik de volgende beperkende overtuigingen regelmatig voorbijkomen:

·       Angst om te falen

·       Angst voor verandering

·       Angst voor onzekerheid

·       Financiële beperkingen

·       Gebrek aan zelfvertrouwen

·       Perfectionisme

·       Gebrek aan kennis

·       Gebrek aan steun

·       Angst voor concurrentie

·       Oordeel over zelf geld verdienen

Hoe kun je die beperkende overtuigingen gebruiken in je proces?

Realiseer je dat ondernemen echt een groeiproces is. Ik weet nog goed van mijzelf dat ik ‘eindeloos’ trainingen bleef volgen. Ik vond namelijk dat je als coach een heleboel kennis moest hebben.
Mijn ogen gingen open bij een training, waarin de trainster mij vroeg: ’Hoeveel trainingen ga jij nog volgen om te kunnen beginnen?’ Ik vond het confronterend, weet ik nog. Maar deze opmerking bracht me wel naar een deel in mij dat het onderzoeken waard was, namelijk het deel ‘perfectionisme’. Wat speelde er op onbewust niveau voor beperkende overtuigingen rondom falen, waardoor ik mijzelf steeds tegenhield en niet echt begon? Wanneer zou het voldoende zijn om te beginnen? Wie zat er op mij te wachten? Wat zouden mensen ervan vinden als het me niet zou lukken? Hoe zou dat zijn voor mijzelf?
Het was een fase van mijn leven vol twijfel. En in de twijfel leerde ik juist een ‘grote schat’ ontdekken. Het maakte voor mij de weg vrij om werkelijk JA te zeggen tegen mezelf en om die JA om te zetten in actie.

There is one path in the world that none can walk but you.
Where does it lead?
Don’t ask, walk!
— Nietzsche

Het gevaar van projectie

In die fase van mijn leven had ik niet echt een bedding waarin ik advies kon vragen. Vanuit mijn systeem van herkomst was er wel altijd de wens geweest om een eigen bedrijf te beginnen, maar de angst overheerste. Mijn vader had dus nooit zijn wens in vervulling zien gaan. Als ik met hem een gesprek voerde over het starten van een eigen bedrijf, dan kreeg ik te horen dat dit onverantwoord was nu ik gescheiden was. ‘Er moest brood op de plank komen’, herhaalde hij eindeloos. Ja, dat wist ik zelf ook wel, maar van binnenuit was mijn zielsverlangen zo groot en krachtig. Dat kon ik toch niet zomaar negeren?

Het leven leerde mij in die tijd wat ‘projectie’ is. Mensen die zelf bepaalde stappen niet hebben gemaakt vanuit angst, projecteren die angst dikwijls op anderen. Mijn vader plakte dus a.h.w. zijn eigen angst op mij. In die fase van mijn leven had ik nog niet in de gaten dat het hier om projectie ging. En dus bleven mijn hersenen op volle toeren afwegen wat wijsheid zou zijn.

Omring jezelf met steun

In die periode ontmoette ik verschillende mensen die wel ervaring hadden met het ondernemerschap en daarmee ging ik in gesprek. Het vervulde mij met een geweldige energie en het was zo fijn om te horen dat ook zij destijds aanliepen tegen allerlei beperkende overtuigingen. Ik was dus kennelijk niet de enige die maar bleef wikken en wegen. Ik leerde van hen dat we die beperkende overtuigingen ook zouden kunnen inzetten voor ons groeiproces.
Ik weet nog heel goed dat mij de vraag werd gesteld: ‘Wat is het ergste wat er kan gebeuren als je wel je bedrijf start en het niet zou lukken?’ Zo, die vraag kwam binnen. Al snel wist ik het antwoord. Het ergste zou zijn dat ik mijn kinderen niet kon onderhouden en dat ik de vaste lasten niet kon betalen. Ik hield nog zo vast aan een stuk zekerheid.
‘Zou jij het zover laten komen?’ vroeg de persoon verder.
Kijk, dit soort mensen stellen naar mijn idee mooie vragen, want nee, ik wist dat ik creatief genoeg zou zijn om mijn geld te verdienen. Ik had altijd zelf mijn geld verdiend en ook als jong meisje al veel baantjes gehad.  Ik wist dat ik niet dom was en bergen kon verzetten. En er was ook altijd nog een escape om terug te gaan naar het onderwijs wat ik vele jaren met plezier had gedaan.

Angst als wegwijzer voor het nieuwe

Hier stond ik voor een belangrijke keuze. Ging ik mijn leven leiden uit Angst of uit Vertrouwen?
In die fase van mijn leven keek ik ook voor de ‘zekerheid’ rond om een baan te zoeken in loondienst. Ik solliciteerde en werd opgeroepen voor een sollicitatiegesprek. Na een paar dagen kreeg ik te horen dat ze mij graag wilde hebben voor de betreffende functie. Ik zou blij moeten zijn, maar dat was ik niet. Wat moest ik nu doen? Mijn droom opgeven en toch kiezen voor een vast inkomen? Ik had een flinke kluif om op te kauwen. Ik wist het werkelijk niet meer waar ik goed aan deed. Een gevoel van twijfel bleef in mij doorwerken, tot het moment kwam van ‘niet weten en overgave’. En juist toen ontstond er een wonder.

En dan opeens weet je….dit heb ik te doen

Vanuit het bedrijf waar ik voorheen computertrainingen had gegeven, kwam een mooie, interessante opdracht vrij. Die kwam ‘toevallig’ op mijn pad.
Daarvoor moest ik wel ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel om die opdracht te kunnen accepteren. Opeens was de kracht er om de grote beslissing te nemen. Ik besloot om de baan in loondienst niet aan te nemen en naar de Kamer van Koophandel te gaan om mijn eigen bedrijf Jomare in te schrijven. Bij de omschrijving van de werkzaamheden voegde ik naast de coaching ook training toe. Op die manier kon ik de training-opdracht die ik nu aangereikt had gekregen aannemen en was mijn wens voor een eigen coaching praktijk ook meteen geregeld. Ik had een weg gevonden om mijn droom werkelijkheid te laten worden en moest nu gaan vertrouwen dat er na deze opdracht meerdere opdrachten zouden volgen. Zo, wat gaf me dat een geweldige energie en ik ging vanuit die energie aan de slag. En ja, de opdrachten bleven komen, want deurtjes gaan werkelijk open als we volmondig JA zeggen. En zo ontstond er een mooie mix van trainingen en coaching.

En nog steeds, na 20 jaar, doe ik mijn werk met passie en liefde en blijven er nieuwe deurtjes opengaan. Soms zijn er ook periodes waarin bepaalde deurtjes weer dicht gaan, maar dan weet ik inmiddels dat er binnenkort weer nieuwe deurtjes open zullen gaan. Dit is een proces van diep vertrouwen en overgave. Dat kun je niet leren uit een boekje of opleiding, dat is iets wat je leert in de praktijk. Dit proces groeit in jezelf.

Liefde of Angst: waar stuur jij je energie naartoe?

De moraal van mijn verhaal is dus: Leef vanuit Liefde, Passie en Vertrouwen in plaats vanuit Angst. Onderzoek mogelijkheden en zoek naar oplossingen.  
Als je alleen maar beren op de weg blijft zien, dan is het moeizaam om te starten. Leer je eigen saboteur kennen en durf die in de ogen te kijken. Zeg JA tegen je eigen saboteur en glimlach. Leer te vertrouwen dat het leven je oplossingen aanbiedt voor uitdagingen en dat je iedere keer weer mag bijsturen als dat nodig is. Mislukkingen en tegenslagen horen bij het ondernemerschap (en bij het leven) en kunnen zeer waardevolle leermomenten zijn, die je uiteindelijk dichter bij succes brengen. Kijk of je de angst om te falen kunt omarmen en kunt omzetten als drijvende kracht om je doelen te behalen. Je zult merken hoe dit hele proces je kan vervullen.

Ondernemen is en blijft een leerproces en je mag onderweg ook hulp en advies vragen van mentoren, branche-experts en andere adviseurs. Sommige mensen ervaren netwerkbijeenkomsten ook als prettig. Kijk wat goed voelt en blijf dichtbij jezelf.
Als we de angsten in de ogen leren kijken en in staat zijn om de tegenpool te ontwikkelen, dan zijn we tot grootse dingen in staat, heb ik geleerd.
Als ik terugkijk naar twintig jaar geleden, dan ben ik zo dankbaar dat ik mijn diepe wens vanuit mijn ziel heb gevolgd. Het was niet zomaar een wens. Dit verlangen kwam rechtuit mijn ziel en ik snap ook nu dat er geen andere weg was. Dit is wat ik in dit leven te doen heb.
Het was en is nog steeds mijn diepste wens om volwassenen en kinderen te begeleiden in hun persoonlijk proces, zodat iedereen een fijn, gelukkig en gezond leven kan hebben. Ik ben mezelf en alle cliënten en alle trainers en medecursisten zo dankbaar dat ik deze weg zo mocht gaan. Mijn werk geeft mij zoveel voldoening. Deze week word ik op 5 oktober 62 jaar. Ik ben voorlopig nog niet van plan om te stoppen en geloof me, er komt nog veel meer moois. Dat voel ik en weet ik. Mijn ziel zal het mij duidelijk maken en ik hoef alleen maar mee te bewegen.

Sta jij op een dergelijke kruising en wil je begeleiding bij dit proces, laat het me dan weten. Kijk op https://www.jomare.nl/contact en vul het contactformulier in. Het is zo de moeite waard en we hebben op deze aarde mensen nodig die vanuit passie en zingeving hele mooie dingen kunnen doen en hun bijdrage leveren aan een mooiere wereld. Maak jezelf daarom alsjeblieft zichtbaar.