Wat zijn Ankers en hoe kun je ze toepassen in je Leven?

In dit blog wil ik je kennis laten maken met Ankers. In de communicatie methodiek NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) wordt het ‘ankeren’ als één van de technieken regelmatig toegepast in coaching.
Misschien ken je deze techniek van het ankeren nog niet, maar ankers zijn er zeker (onbewust) in je leven. Ik zal wat voorbeelden geven, dan kun je merken hoe ankers verweven zijn in het leven.

Muziek:
Je kent vast wel dat gevoel dat er ‘opeens’ is als je een specifiek nummer op de radio hoort. Misschien koppel je dit nummer aan een vakantie, waarbij je bij het horen van dit nummer weer teruggaat naar die specifieke plek waar je zo gelukkig en relaxed was.

Geuren:
Het ruiken van een bepaalde geur kan hele sterke herinneringen en emoties oproepen. Ken je bijvoorbeeld de geur van stoofpeertjes, stoofvlees of van versgebakken koekjes/brood? Wat roept dat bij je op?

Beelden:
In het verkeer hebben we veel (visuele) ankers in de vorm van verkeersborden. Doordat je de betekenis kent van de borden, is het beeld voldoende om te weten wat je hebt te doen. Beeld en betekenis zijn geankerd.

Kledingstukken:
Het dragen van een favoriet kledingstuk of sieraad kan ook voor een geweldig anker zorgen. Ik heb jarenlang een armband gedragen als ik een training ging geven. Die armband gaf me bij het aanraken ervan een gevoel van rust en zelfverzekerdheid.

Woorden:
Specifieke woorden of zinnen kunnen als anker dienen om bepaalde gemoedstoestanden op te roepen. Als ik bijvoorbeeld een familie opstelling begeleid en ik weet even niet waar het heen gaat, dan zeg ik tegen mezelf: ’Ik kom er altijd weer uit. Het gaat zoals het gaat’.
Ik ontspan dan en kan weer rustig verder gaan in de overtuiging dat zich datgene openbaart wat gezien mag worden. Ik creëer daarmee een stuk ruimte en rust voor mezelf en mijn client.

Aanrakingen:
Fysieke aanrakingen kunnen ook hele sterke ankers zijn. Mijn oma kon bijvoorbeeld een heerlijke knuffel geven als je bij haar als kind op visite kwam. Het riep een gevoel van warmte, liefde en diepe geborgenheid op. Soms kan dat gevoel zo maar terugkomen bij een omhelzing. Ook al is mijn oma er niet meer, het gevoel is nog aanwezig bij een specifieke aanraking. Het brengt je terug in de tijd naar dat fijne gevoel van geborgenheid.

Nu je een idee gekregen hebt hoe vaak je ankers tegenkomt, wil ik je meenemen in een eigen ervaring. Dan kun je ontdekken hoe je ankers kunt toepassen in het dagelijkse leven.

Een voorbeeld uit eigen ervaring:

Op 7 november 2023 moest ik een operatie ondergaan, waarbij ik onder algemene narcose moest. Ik weet van mijzelf dat ik het moment vlak voordat ik de narcose toegediend krijg, heel naar en spannend vindt. Je ligt te wachten met een infuus in je arm en dat wachten duurt soms zo vervelend lang. Dit keer voelde ik weer dat onaangename gevoel opkomen toen ik daar lag. Ik voelde de kou in mijn lichaam stromen en op een diepe laag voelde ik dat mijn lichaam licht aan het trillen was.
Ik besloot het dit keer echt anders te gaan ervaren en opeens kwam ik op een geweldig idee. Ik besloot een anker te gebruiken.

Ik deed mijn ogen dicht en bracht mezelf terug naar een zeer fijne ervaring met dolfijnen. Twee weken voor deze operatie had ik namelijk gezwommen met wilde dolfijnen in Egypte, zie https://www.jomare.nl/blog/waar-word-jij-enthousiast-van.
Ik heb daar toen heel bewust een anker geplaatst op mijn hart. Hoe deed ik dat? Op het moment dat ik de dolfijnen zag, legde ik mijn beide handen op mijn hart en ankerde ik het gevoel van rust, vertrouwen, plezier en liefde die de dolfijnen mij gaven. Dat heb ik in Egypte heel bewust en heel vaak gedaan.

Toepassen van het anker:

Nu kon ik die ervaring perfect gebruiken en dus legde ik onder de dekens mijn beide handen op mijn hart. Het anker werd direct geactiveerd. Mijn lichaam bracht me meteen weer naar het gevoel van rust, vertrouwen, plezier en liefde.  
Ik voelde met een glimlach op mijn gezicht dat ik werkelijk weer tussen de dolfijnen lag in de Rode Zee. En ik wist daarnaast ook heel goed dat ik in een ziekenhuisbed lag en ieder moment opgehaald kon worden, toch was het gevoel zo krachtig dat ik helemaal de fijne gemoedstoestand kon inademen.

Toen het bed werd weggereden naar de plek waar ik de narcose zou krijgen, deed ik mijn ogen even open. Maar vrijwel direct deed ik mijn ogen weer dicht en bleef ik in de vermogende stemming van rust, liefde, vertrouwen van de dolfijnen. Ik hoorde de anesthesioloog nog zeggen: ”Wij gaan voor u zorgen mevrouw. Denk maar aan iets leuks.” (Hij moest eens weten, ik was al een tijdje bezig hoor hi hi). Ik voelde hoe het kapje op mijn gezicht werd geplaatst en hoe ik de opdracht kreeg rustig in- en uit te ademen.
Ik deed wat er werd gevraagd, maar mijn focus was bij de dolfijnen. Met mijn handen op mijn hart en met een brede grijns op mijn gezicht ben ik de narcose in gegleden.

Een neurologisch nieuw pad creëren:

Dit geweldige anker met de dolfijnen heeft ervoor gezorgd dat ik eerdere ervaringen met ziekenhuizen en narcose in een ander daglicht heb gezet. De spanning die in het lichaam was, heb ik geaccepteerd en ben daarnaast a.h.w. een nieuwe weg gaan creëren. Door bij mezelf de beelden van de dolfijnen op te roepen en mijn handen op mijn hart te plaatsen, kwam ik in een relaxte staat. Die staat van rust, liefde, plezier en vertrouwen kende mijn lichaam. Die ervaring zat tenslotte geankerd in mijn cellen. Hoe geweldig is deze nieuwe ervaring!
Ik was niet van plan om binnenkort weer naar het ziekenhuis te gaan, maar weet nu wel dat er een geweldig anker in mij zit, wat ik in diverse contexten kan gebruiken door heel simpel mijn handen op mijn hart te leggen. Diepe dank dus aan de dolfijnen en diepe dank dat ik ooit in de NLP-opleidingen leerde hoe je kunt ankeren. Dat was voor mij destijds een soort trucje. Inmiddels weet ik wat er een kracht achter een anker kan zitten en hoe dat echt een wereld van verschil kan zijn in een ervaring.

Ankeren gebruik ik als coach ook. Ze zijn heel persoonlijk. Wat voor de één als een sterk anker fungeert, kan voor een ander mogelijk niet hetzelfde effect hebben. Het bewust worden van ankers en hoe ze je kunnen beïnvloeden, kan nuttig zijn bij het beheren van emoties en het bewust creëren van gewenste gemoedstoestanden, zoals je hebt kunnen lezen.

Zo is ‘ankeren’ een proces waarbij een specifieke stimulus, zoals bijvoorbeeld een aanraking, een specifiek woord of een bepaald beeld, wordt gekoppeld aan een bepaalde emotionele toestand of ervaring.
Je kunt bijvoorbeeld gaan leren in de coaching hoe je aan een anker voor zelfvertrouwen kunt komen, als je bijvoorbeeld een presentatie gaat doen op je werk. Of hoe je een anker kunt inzetten om na een drukke dag een stuk ontspanning te realiseren, door middel van een visualisatie of door het uitspreken van een bepaald woord. Je kunt ook een zogenaamd gestapeld anker leren plaatsen van sensaties die je in je kracht zetten. Er is veel mogelijk.

Wil je daar meer over weten? Kijk op https://www.jomare.nl/contact en vul het contactformulier in. Het is zo de moeite waard om het leven in volle omvang te nemen, dus maak een eerste stap. Met veel plezier kijk ik naar je uit.