Waar word JIJ enthousiast van?

Hoe fijn is het als je bepaalde wensen in je leven kunt realiseren?
Soms heb je daar concrete stappen voor te nemen en soms gebeuren ze ‘toevallig’.

Al vele jaren had ik de wens om met wilde dolfijnen te zwemmen. En toch, kwam het er steeds niet van. Hoe grappig dus dat het kennelijk wel de bedoeling was dat ik dit ging ervaren, want er kwam geheel onverwachts een vrouw op mijn pad die net terug was van een grandioze dolfijnenreis. Het was fascinerend om haar verhalen te horen. Ze straalde en raakte er niet over uitgepraat. Hoe heerlijk is het als je mensen in je omgeving hebt, die vol passie kunnen vertellen over iets wat hen werkelijk raakt. Ken jij die mensen? Wat doet dat met jou als je in contact bent met dergelijke mensen?
Ik weet wat het met mij deed. Er werd daadwerkelijk iets in mij aangeraakt. En dus besloot ik om in actie te komen. In een mum van tijd was alles geregeld en kon het avontuur beginnen.

Ik reisde af naar Egypte en verbleef eerst in een resort om even lekker tot rust te komen. Daarna ging de reis verder en werd ik opgehaald om naar een prachtige plek te varen in de Rode Zee van Egypte, namelijk het Sataya rif. Ik leerde mijn reisgenoten kennen en voelde hoe heerlijk het was om helemaal verbonden te zijn met alles en iedereen om mij heen. Zes dagen op een schip vertoeven en leven vanuit je koffer, dat had ik in mijn leven nog niet eerder gedaan. Zo komisch om er achter te komen dat je spullen bij je hebt, die je helemaal niet kan of wil gebruiken. Je gaat helemaal terug naar de basis. Zo heerlijk simpel.
Ik heb in deze week een heleboel dingen beleefd die mij zo intens blij en enthousiast hebben gemaakt. Ik kan je bijvoorbeeld vertellen hoe bijzonder de sterrenhemel eruitziet midden op zee als het hartstikke donker is. Doordat er nergens kunstlicht was, was dit werkelijk adembenemend mooi. Wat een grootsheid en wat een herkenning was er gaande in mij, toen ik heerlijk op het bovendek op een matras naar dit universum keek. Diepe tranen van ontroering vielen over mijn wangen. Wat een unieke spirituele ervaring was dat … en daar bleef het niet bij.

Ik had geluk. Op de eerste dag waren de dolfijnen het rif in komen zwemmen. Als de dolfijnen ’s nachts op jacht zijn geweest, komen ze naar het rif zwemmen om uit te rusten. Dat doen ze niet iedere dag, dus het blijft een verrassing of je ze wel of niet kunt zien.
Mijn eerste snorkelervaring werd een feit. Hand in hand met de reisleider zwommen we naar de plek waar de dolfijnen gesignaleerd waren. En wederom werd ik sprakeloos. Een enorme groep dolfijnen zwom onder mij door. Wauw, wat was dit prachtig om te zien! Ik hoefde niet lang te wachten of de dolfijnen kwamen van allerlei kanten aangezwommen. Opvallend was de enorme rustige, liefdevolle energie waarin de dolfijnen moeiteloos hun weg vonden in het prachtige blauwe water. Het bleek onder water zo intens vredig te zijn. Met mijn hand op mijn hart sloeg ik het gaande.

De volgende dag waren er geen dolfijnen en gingen we met een zodiac naar het rif. Het is een heerlijk gevoel om met grote snelheid over het water te gaan met de wind in je haren en de spetters die om je heen vliegen. Wat een heerlijk avontuur!
Het rif liet mij ook de rust en schoonheid onder water zien. Een wereld vol kleuren en dieren ging voor mij open. Het koraal lag er prachtig bij en het water was er diepblauw. Ik heb mijn ogen uitgekeken en bedacht me regelmatig: ‘Wat maken we er als mens toch een rotzooitje van boven water’, want als je dit zag dan werd je gewoon intens stil van de schoonheid en rijkdom onder water.

Hoe blij was de hele groep toen de volgende dag de dolfijnen weer werden gesignaleerd. Iedere dag ontdekte ik een andere energie onder water en kon ik dat steeds dieper in mij laten doorwerken. Het is magisch als je in de zee zwemt en er op 30 centimeter naast je een dolfijn komt zwemmen en je vriendelijk aankijkt. Ik had niet kunnen bedenken dat ik daar zo intens blij en geraakt door zou worden.
Ik voelde dat er een deel in mij intens stil en rustig was vanuit diepe dankbaarheid, maar een ander deel in mij was werkelijk wakker geworden en liet zich horen als een heel blij en gelukkig meiske. Ik voelde zo intens dat het ‘genieten’ zo heerlijk centraal mocht staan.

Ik weet nog heel goed hoe ik mezelf op dat moment heb beloofd om nog veel meer te gaan reizen de komende jaren, zodat dit soort beelden en ervaringen me altijd zouden blijven voeden. Ik weet van mezelf dat de natuur dat mij brengt. In het verleden heb ik dat gevoeld met de walvissen en de beren in Alaska en met de condors in Peru en ook de dieren in Zuid-Afrika tijdens de safaritocht zal ik nooit vergeten. De natuur is zo ongelooflijk prachtig en rijk aan indrukken. De levensenergie stroomt op zo’n moment volop en voel ik de enorme verbondenheid met alles en iedereen. Wat is de natuur groots en geweldig en wat hebben we als mens een taak om daar zorgvuldig mee om te gaan.

Ik ben zo dankbaar dat ik deze wens in vervulling heb laten gaan, ook al vond ik het best heel spannend van te voren.  Het is goed om die angst in de ogen aan te kijken, zodat het hart zich kan openen. Het is fijn om dit oude patroon in Egypte achter te laten.  Die angst is het allemaal waard geweest. De ervaring is het cadeau dat de angst is overwonnen. Dat had ik voor geen goud willen missen. Het is zo fijn om nieuwe dingen te ontdekken in je eigen tempo.

Heb jij wensen die je wilt realiseren? Kijk of je het leuk vindt om onderstaande oefening te doen om dit te onderzoeken bij jezelf.

Ga lekker zitten op een stoel en zet je voeten goed naast elkaar op de grond. Kijk wat de volgende vragen bij je oproepen.

·      Waar voel jij je intens bij betrokken?

·      Wat maakt je enthousiast en kun je je passie voelen?

·      Hoe geef je daar vorm aan?

·      Is er iets of iemand waardoor je je passie en enthousiasme laat tegenhouden?

·      Wat of wie bevordert het juist?

·      Waar word je echt het gelukkigst van?

·      Hoe help je jezelf en hoe help je anderen?

·      Hoe zien je meest bevredigende relaties eruit?

·      Waarvoor ben je dankbaar in je leven?

Maak eens een beeld van datgene waar je enthousiast en dankbaar voor bent in je leven nu.
Voel de energie ervan en breng dat beeld met de energie ervan naar je hart. Wat merk je op bij jezelf?

Besef dat dit beeld opgeslagen ligt in je cel geheugen.
Je kunt er dus iedere keer weer naar terug keren en het enthousiasme, de voldoening en de dankbaarheid voelen. 

Hoe geweldig is dat dus, dat je in het hier en nu hele krachtige ervaringen kunt herbeleven. Laten we die positieve ervaringen dus heerlijk koesteren. Ik weet zeker dat ik in de toekomst heel makkelijk contact kan maken met de rust, de schoonheid, de harmonie, de liefde en moeiteloosheid die ik onder water heb gezien van de dolfijnen en het koraalrif. Deze ervaring zit in mij en kan ik ieder moment inzetten als ik daar behoefte aan heb. Heerlijk zo’n hulpbron.
Waar laat jij je door inspireren?

Met veel plezier kan ik met je meekijken en je begeleiden in dit proces. Kijk op https://www.jomare.nl/contact en vul het contactformulier in. Het is zo de moeite waard om het leven in volle omvang te nemen, dus maak een eerste stap. Met veel plezier kijk ik naar je uit.

Foto’s zijn gemaakt door Odilia van der Kleij.en Bob Hense.