Ontdek JIJ de Parel in jezelf door de MEEST RECENTE VERSIE van jezelf te gebruiken bij Persoonlijke Groei?

Het leven biedt een rijk scala aan ervaringen, zowel positieve ervaringen als negatieve. Alle levenservaringen worden echter opgeslagen in het lichaam en zijn van invloed op het functioneren en welzijn in het dagelijkse leven. De kunst is om JA te leren zeggen tegen alle ervaringen die je in je leven opdoet. Als we daartoe in staat zijn, voelen we ons vitaal en vol levenskracht. Doen we dat niet, dan ervaren we vaak weerstand en dat kan grote gevolgen voor onze gezondheid hebben.
Je verandert en groeit iedere dag weer. Hoe zou het voor je zijn om optimaal gebruik te maken van de meest recente versie van jezelf?

De waarheid van wat je draagt zit in je lichaam
en niet in je gedachten.
— Gabor Mate

Niet iedereen is bereid om aan te kijken wat aangekeken wil worden. Velen zijn zeer inventief in het wegdrukken van kwetsbaarheid en pijnlijke gebeurtenissen. In de coaching laten cliënten dat onder andere door een stukje ‘humor’ regelmatig aan mij zien. Ze lachen hun verdriet en pijn weg en maken een ‘lollige’ opmerking. Op die manier is het hun vaak gelukt om de pijnlijke emoties te omzeilen.
Ik herken dat patroon snel, omdat ik dat vroeger ook deed en dus heel goed weet hoe je mensen op een dwaalspoor kunt brengen. Wat ik toen vooral niet doorhad was, dat ik mijzelf daarmee gruwelijk tekort deed. Aan de ene kant wil je zeker hulp en aan de andere kant mis je het vertrouwen en hou je je vast aan een overtuiging die je ooit creëerde uit zelfbehoud: ‘Ik doe het wel alleen.’  Deze disconnectie is eigenlijk de grootste wond. Je bent uit contact met je essentie. Hoe verdrietig is dat!

Weer leren om te vertrouwen in verbinding met jezelf en de ander.

Iemand die de overtuiging heeft om voortaan alles alleen te doen, zegt dat niet voor de lol. Daar ligt een enorme pijn onder en die wordt vaak niet gezien en erkent. De persoon moet letterlijk weer leren hoe hij/zij kan vertrouwen op een andere persoon in de nabijheid en dat valt niet altijd mee. Veiligheid creëren is dus van groot belang, zodat er vanuit dat contact weer verbinding gemaakt kan worden. Veel mensen zijn getraumatiseerd, maar zijn zich dat niet altijd bewust.

Wat is trauma?

Trauma klinkt wellicht heel zwaar voor je als je dit woord leest, maar trauma mag je zien als een moment in je leven, waarin je zoveel prikkels op je af kreeg, dat het voor het zenuwstelsel te veel was. Het lichaam heeft zich vanuit een stuk zelfbehoud voor al die prikkels afgesneden en een muur neergezet. Dit was echt een overlevingsstrategie die toen heel functioneel was. Maar nu, in het leven nu, ervaar je nog steeds die muur en de leegte die daarin voelbaar is. Je hebt de gebeurtenis wellicht een plek gegeven, maar er is rest-energie in het lichaam achtergebleven en dat wil eruit. Het lichaam laat dus van zich horen door allerlei signalen af te geven. Helaas wordt daar vaak niet naar geluisterd. We leven in een maatschappij waarin we vanuit de reclamewereld leren dat je bij een pijntje gewoon een pil moet nemen. Ook slaapmedicatie blijkt veel te makkelijk uitgeschreven te worden,. Waarom pakken we de bron niet aan? Veel mensen zijn het contact met het lichaam totaal kwijt en kunnen moeizaam omgaan met de signalen die het lichaam geeft. Ze vinden een oplossing om de pijn dan te verdoven met bijvoorbeeld alcohol en/of drugs of gaan bijvoorbeeld heel hard werken om maar niet te hoeven voelen. Ook gameverslaving, gokverslaving, seksverslaving, koopverslaving zijn vormen hiervan.

Waar kies je voor? Lijden of Leiden?

Je diepste Zijn wil je dolgraag laten weten dat het nu tijd is om de rest-energie die nog in het lichaam aanwezig is, af te voeren. Maar als je hier geen ruimte voor geeft, gaat dat deel een eigen leven leiden in je lichaam en zal je keer op keer laten weten dat het tijd is om er nu juist WEL naar te kijken. Doen we dat niet, dan ontstaat er ‘lijden’ en voelen veel mensen zich niet gezien en niet gehoord en ervaren een leeg en eenzaam bestaan. Doordat zij het volledige scala van emoties niet willen ervaren, ligt depressiviteit op de loer of worden zij ziek.

Als je niet kiest voor jezelf, kies je tegen jezelf.
— Els van Steijn

Hoogste tijd dat we de beweging van lijden naar leiden kunnen maken en verantwoordelijkheid gaan pakken voor onszelf.
Het boek: Wanneer je lichaam Nee zegt, van Gabor Mate is hier heel helder over. Hij laat vanuit wetenschappelijk onderzoek zien hoe lichaam en geest met elkaar verbonden is. Hij heeft een duidelijke visie hoe wij als mens ons eigen ziek-zijn creëren en … hoe we gelukkig ook veel wijsheid hebben om onszelf te helen, als we maar bereid zijn om naar ons lichaam te luisteren.

Trauma is een grote leraar!

Overweldigende ervaringen zijn niet alleen maar naar. Ze zijn een enorme bron van levenslessen en levenservaringen. Sommige ervaringen uit het verleden zijn echter zo pijnlijk, dat het organisme ervoor gezorgd heeft om over de emoties van destijds een dikke laag te zetten. Zie het als een soort littekenweefsel wat hard en stug is geworden, zodat niets er meer doorheen kan komen. En hier ligt nu ook meteen het probleem. Want als er een dikke laag is ontstaan, het zogenaamde ‘muurtje’, dan kunnen inderdaad de pijnlijke gevoelens niet meer gevoeld worden, maar ook niet de blije en fijne gevoelens. Daardoor ervaren mensen vaak een leegte en een onvervuld, kil en dood gevoel in hun lichaam. De verbinding met zichzelf, hun essentie, zijn ze kwijt.

Deze mensen lijden werkelijk, omdat ze de verwondingen uit het verleden met zich meedragen en als die wond wordt aangeraakt, iedere keer weer geconfronteerd worden met de pijn.
Mensen weten vaak niet te benoemen wat ze nodig hebben, omdat ze de verbinding missen met hun werkelijke verlangens.
En doordat ze de verbinding met zichzelf zijn kwijtgeraakt, kunnen ze zich ook niet volledig verbinden met een ander. Veel relaties hopen dat de andere partner het gat kan vullen wat ze ervaren, maar dat is echt onmogelijk. Je zult deze leegte zelf moeten transformeren. Dat kan echt geen enkele partner voor je doen.

Kom terug in het Huidige Moment.

Trauma heel je niet door eindeloos je pijnlijke momenten uit het verleden te vertellen. Trauma heel je door weer in verbinding te komen met jezelf en je omgeving. Veel mensen ervaren een disconnectie met het buikgevoel en hebben daardoor grote moeite om in het huidige moment te leven.
Kom terug naar het NU! Je bent nu niet meer het kind van toen dat nog niet de wijsheid en vaardigheden had om adequaat om te gaan met een dergelijke situatie. NU ben je volwassen en kun je kijken en voelen wat je nodig hebt. Als je weer leert voelen, dan kun je de intensiteit van je leven verhogen en zul je merken dat je meer levensvreugde krijgt.

Leer om te vertragen.

Het is belangrijk dat je de moed op gaat brengen om te vertragen, zodat je weer stapje voor stapje kan gaan voelen. Een mooie manier om dat te doen is door te gaan wandelen in de natuur. Dit wordt zo onderschat, maar wandelen in de natuur is zo’n grote hulpbron.
Door de voeten op de grond maak je contact met de grond. Je lichaam is in beweging en je kunt heerlijk om je heen kijken. Er komen allerlei positieve stofjes uit de natuur en je lichaam vrij, die ervoor zorgen dat je je een stuk beter voelt. Door te vertragen leer je weer verbinding te maken met je lichaam. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden om weer verbinding te realiseren. Onderzoek wat werkt voor jou.

Respect voor je medemens.

Als we met mensen te maken hebben die getraumatiseerd zijn, dan hebben we in te zien dat deze mensen veel te verduren hebben gehad. Wat ik echter merk, is dat velen de nare gebeurtenissen wel kunnen dragen. Wellicht omdat die momenten ook bij het leven horen. Wat ik merk, is dat mensen ná de gebeurtenis vaak een trauma oplopen. Ze worden niet gehoord of gezien of vertellen het niet uit schaamte en gaan zich aanpassen aan wat anderen van hun wensen. Of je ziet dat mensen zich terugtrekken in alle eenzaamheid. Juist DAT is zo traumatisch. Het gevoel hebben dat je er niet toe doet of dat je niet gehoord of gezien wordt, is zeer intens en werkt diep in ons onderbewuste door.

Als ik terugkijk op een grote gebeurtenis in mijn leven dat mijn oudste broer verongelukte door een auto ongeluk, was dat een mega gebeurtenis voor mij als 15-jarig meisje. Maar het feit dat er na deze gebeurtenis nooit meer over hem gesproken is, is voor mij het grootste trauma geweest. Zo zijn er veel mensen in diverse omstandigheden die juist de periode ná de gebeurtenis zo intens traumatisch hebben ervaren. Je ziet hier dan ook veel stil verdriet en eenzaamheid.

Trauma als katalysator.

Trauma kan een ongelofelijke katalysator voor je zijn om echt te groeien en volwassen te worden. Het brengt ons terug naar onszelf en daarin ligt de parel.

Door de donkere stukken aan te leren kijken, voed je jezelf naar integratie, volwassenheid en groei en zul je merken dat het een verruiming geeft en dat je je vitaliteit weer terugwint. Met de juiste hulp kun je erdoorheen komen.
Ik ben iedere keer weer blij verrast wat een heling er in korte tijd kan plaatsvinden als we de gestolde energie kunnen laten gaan.
Ik begrijp heel goed dat je het wellicht spannend vindt om dit alleen aan te pakken. Ons ego wil ons namelijk klein houden, dus die bedenkt wel wat leuke angst scenario’s. Als je dat blijft geloven, blijf je verstrikt. Stap eruit en neem verantwoordelijkheid voor je eigen levensgeluk. Pak het aan!

Traumasymptomen zijn een teken van gezondheid!

Bij het laten gaan van de gestolde energie kunnen zich verschillende trauma symptomen voordoen. Je kunt bijvoorbeeld heel erg gaan trillen of je krijgt het enorm koud of juist warm. Ook kan er ‘opeens’ en flinke huilbui loskomen. Dat zijn allemaal tekens van gezondheid. Het lichaam is aan het afvoeren wat niet meer nodig is. Schrik er dus niet van en durf de beweging van het lichaam maar te volgen. In de coaching kan ik je daar op professionele wijze bij begeleiden en het veld van heling voor je faciliteren. Met elkaar kijken we wat JIJ specifiek nodig hebt om de stappen naar heling te maken. Belangrijk is dat je de kunst leert om compassie te ontwikkelen voor jezelf. Dit proces gaat namelijk met vallen en opstaan en het deel wat mag gaan, mag eerst ervaren dat het veilig is om het te kunnen laten gaan.

Mijn missie.

In mijn coaching wil ik er graag voor mensen zijn en ze laten ervaren wat werkelijke verbinding met zichzelf en de ander kan opleveren. Ik weet gelukkig uit eigen ervaring hoe verrijkend dit kan zijn en de deur open kan zetten naar herstel. Ik voel enorme dankbaarheid dat ik al zoveel jaren diepgaande processen bij mensen mag begeleiden. Ik zie wat oprechte aandacht, empathie en respect teweeg brengt, zodat zij kunnen openen en weer leren om te vertrouwen. Het helende veld wat ik samen met mijn client creëer in mijn behandelkamer is van een ongelofelijke waarde. Ik voel daar diepe, diepe dankbaarheid voor. Laten we ons veel meer realiseren dat we mogen werken vanuit de MEEST RECENTE VERSIE van onszelf en dat JIJ ongelooflijk veel gezonde delen in je hebt om heling te realiseren. Jij kunt dat!

Wil je samen kijken waar jouw mogelijkheden liggen? Kom eens kennismaken. De coaching sessies zijn op de locatie in Nieuwerkerk aan den IJssel of in Ede. Kies wat het beste uitkomt.

Wil je liever heling bewerkstelligen in een kleine groep. Dat kan ook. Kijk op https://www.jomare.nl/workshops

Wil je een hele dag begeleiding. Dat kan ook. Deze dagen worden verzorgd in Ede, middenin de bossen. Vraag naar de mogelijkheden. Stuur je vraag in op het contactformulier of bel me op.

Wil je nog meer lezen over dit onderwerp? Kijk eens of onderstaande boeken interessant voor je zijn.

Wanneer je lichaam NEE zegt. Geschreven door Gabor Mate.
Vier het Leven. Geschreven door Els van Steijn.
De tijger ontwaakt. Geschreven door Peter Levine.