In hoeverre heeft het Verleden invloed op het Heden?

De laatste tijd komt het veelvuldig in mijn coaching praktijk voor dat mensen in het dagelijkse leven behoorlijk getriggerd worden door iets waarvan de oorsprong in het verleden ligt.
Juist in de kindertijd worden veel ervaringen en ook trauma’s opgedaan en (on)bewust veel overtuigingen gecreëerd.

Gabor Maté: “De meeste mensen denken bij een trauma aan een gebeurtenis uit het verleden, iets dramatisch uit de kindertijd. Maar het trauma is eigenlijk niet de gebeurtenis, wel de impact die het op ons heeft. Het is een wond die we meedragen en die ons ervan weerhoudt verbinding met onszelf te maken. We zijn ons er niet van bewust, maar trauma’s sturen ons leven. Ze zitten in onze cultuur, de politiek, ons persoonlijke leven, overal.”

Teleurstelling:

Wellicht zijn er in je leven momenten geweest waarin je intense teleurstelling hebt ervaren en dat dit gevoel soms zo maar de kop op kan steken in het dagelijks leven. Het is zinvol om in het hier en NU, als volwassene, nog eens nader te kijken wat je hieraan kunt doen. Nieuwe inzichten en het her- en erkennen van bijvoorbeeld een gemis en pijn, helpen enorm om hiermee te leren omgaan.

Vertrouwen versus Wantrouwen:

Ik zie veel mensen die met het thema Vertrouwen versus Wantrouwen worstelen. Als je onderzoekt wat de sturing is achter dit gedrag, dan kom je in je herinneringen situaties tegen waarin het voor jou niet veilig was. Het is in de coaching niet nodig om dit deel van je leven opnieuw in alle details te vertellen en uit te pluizen. In het verhaal, de inhoud, zit namelijk niet de heling. Belangrijk is wel dat je kunt waarnemen dat je soms getriggerd wordt als je in situaties komt die (on)bewust onveilig voor je zijn. Een harde stem, een grote groep mensen of bijvoorbeeld een stuk kritiek/feedback van een leidinggevende, kunnen je zo maar uit balans halen.
Dat zijn signalen die heel interessant zijn om te onderzoeken. Wat gebeurt er nou werkelijk op die diepere laag? Durf je dat te voelen en durf je daar ook met je aandacht naartoe te gaan? Waar voel je deze sensatie in je lichaam en wat gebeurt er als je er rustig naartoe ademt en aandacht geeft? Wat neem je bij jezelf waar? Geef er geen oordeel aan, maar VOEL! Durf er JA tegen te zeggen en voorkom dat je gaat strijden, want dat lost echt niets op.

Adem als hulpbron:

Mijn ervaring is, dat de adem een grandioze hulpbron is en altijd tot onze beschikking staat. Het is een grandioos zelfhelend vermogen waar we gebruik van kunnen maken. Zo simpel, maar zo effectief. Als je even de tijd neemt om rustig door zo’n stuk heen te ademen, voel je direct een stuk ruimte komen. Het lucht op. Belangrijk in dit proces is wel dat je het vanuit je hart doet. Blijf je in het hoofd met je focus, dan zul je merken dat de resultaten echt minder zijn. Het hoofd wil sturing geven en controle houden, maar de echte heling begint als je jezelf kunt overgeven aan datgene WAT IS. Maak dus vooral verbinding met je hart. Als coach leer ik mensen hoe zij van het hoofd naar het hart kunnen komen, omdat er heel wat muurtjes in de loop van het leven zijn opgetrokken. En juist die muurtjes zorgen voor een gebroken Zelf en tot een breuk in hoe je je tot de wereld verhoudt. Die gebrokenheid is de essentie van een trauma.

Alleen doen:

Wat ik ook veel hoor is dat mensen ervan overtuigd zijn dat ze iets alleen moeten doen. Ze kunnen of willen niet om hulp vragen en zijn vaak heel streng voor zichzelf (en anderen). Als ik doorvraag waarom ze dat niet doen, dan benoemen zij ervaringen, waarin de hulp niet of onvoldoende is geboden. Ze zijn op een diepe laag gestopt met wat we noemen ‘uitreiken’. Ze doen de dingen liever alleen, dan het gevaar te lopen om opnieuw teleurgesteld te worden. ‘Ik doe het wel alleen, want dan weet ik tenminste dat het goed gebeurt’, hoor ik vaak. Maar juist deze mensen lopen op een dag tegen extreme vermoeidheid aan. Want als je niet meer om hulp vraagt en niet meer uitreikt, dan mis je de verbinding met de wereld om je heen. Veel mensen voelen zich dan ook boos en alleen en dat is ook niet zo gek, want je leeft alsof je afgescheiden bent van alles en iedereen om je heen. In de coaching kun je leren hoe je dit contact met jezelf en je omgeving kunt herstellen.

Oude stukken met (verharde) emoties:

Wat ook veel voorkomt is dat mensen op een diepe laag enorme boosheid, angst en verdriet voelen, omdat bijvoorbeeld een ouder er niet voor hun is geweest in de mate waarin ze dat nodig hadden als kind. Er zit in deze mensen een leegte, een stuk ontevredenheid en veel ‘oud zeer’. Deze mensen hebben soms een enorme klus om zichzelf een plek te geven in de wereld.
Het is belangrijk om dan juist verbinding te leren maken met het Innerlijk Kind in jou dat zo verlangt naar liefde en geborgenheid. Het is voor het kind belangrijk om dit gemis werkelijke erkenning te geven en te voelen. Als coach begeleid ik mensen om deze diepte en deze verbinding te kunnen ervaren.

De Voedende Ouder in Jezelf:

Naast het Kind-deel kunnen we gebruik maken van het Volwassen-deel, de Voedende Ouder in jezelf met al je wijsheid.  Je hebt tenslotte veel geleerd inmiddels en je kunt dus voelen wat je destijds nodig had. Dat geeft nieuwe inzichten en mogelijkheden voor de toekomst. Hiermee brengen we de hulpbronnen die er zijn naar het NU. Dat geeft mensen het besef dat ze in het hier en nu zelfstandige wezens zijn die Zelf hun leven in handen kunnen nemen. Een stuk eigen leiderschap/redzaamheid wordt hier gecreëerd.
Acceptatie en Vergeving zijn onder andere thema’s die doorleefd worden in een dergelijke sessie. Als we tot overgave kunnen komen, dat het leven is gegaan zoals het is gegaan en dat werkelijk kunnen voelen en omarmen, dan is er ruimte om los te laten en weer verder te gaan.
Blijf je dit stuk vermijden, dan blijft het Innerlijk Kind roepen en pruttelt het kind net zo lang totdat jij gaat luisteren. Kind-energie is namelijk ongelooflijk krachtig. Eenieder wil ten diepste namelijk gehoord en gezien worden.
Dit gepruttel van het kind in jou mag je dus gaan zien als een gezond deel in jou dat om heling vraagt.

De kracht van de vertraging:

Ik vind het heel bevredigend om processen te doen met mijn cliënten, waarin het Innerlijk Kind centraal mag staan. Het zijn boeiende, intense en diepgaande processen. Mijn taak ligt erin om o.a. veiligheid en vertrouwen te creëren (holding space), zodat de client zijn/haar proces kan doen en tot heling kan komen.

Ik weet dat er even tijd nodig is om ook daadwerkelijk in dat stuk te zakken, zodat je jezelf kunt overgeven aan datgene wat zich aandient. Dat is ook niet zo gek, want ons hoofd (ego) vindt er onherroepelijk iets van. Ik zou een dergelijk proces dus ook niet gauw bij een eerste sessie doen. De band tussen coach en client moet eerst opgebouwd worden.
Het is mooi om samen af te dalen of zoals een trainer ooit zei: ‘Reis met je client mee en onderzoek samen wat je tegenkomt. Een client kan zover komen als je zelf bent geweest.’ Een coach opent dus ook deuren die voor de client nog gesloten zijn. Het is belangrijk dat een client dat op eigen tempo kan en mag doen. Juist het vertragen helpt enorm, want het lichaam reageert altijd een stukje trager dan het hoofd. En juist het lichaam moet het kunnen volgen, dus vertragen, vertragen, vertragen is de grote sleutel tot wijsheid en heling.

Laat het stromen:

De energie die vrijkomt mag weer gaan stromen en mogelijkheden geven om nieuwe inzichten te ervaren en te voelen. Dergelijke processen en oplossingen ontvouwen zich als vanzelf. Het is heel mooi om de beweging van het lichaam daarbij te volgen. Het lichaam geeft ons zoveel wijsheid. Soms voelen mensen dat ze willen gaan liggen en dan moedig ik hen ook aan om die beweging te volgen. Vaak liggen ze dan in een foetushouding. Het gaat dan vaak over een ervaring vanuit het prille begin van het leven.
Het kan ook zijn dat er nog een beweging afgemaakt moet worden. Denk daarbij aan mensen die grensoverschrijdend gedrag hebben meegemaakt. Het is heel goed om dan de ingehouden emoties alsnog te laten gaan.
De gestolde energie brokkelt af en de energie komt weer in beweging en kan gaan stromen. De levensenergie komt terug en die energie voelen cliënten direct in het lichaam. Hart en buik kunnen zich dan prachtig laten horen.

Maatwerk en ervaring:

De processen met het innerlijk kind kun je op verschillende manieren doen. Ik kijk wat passend is voor mijn client en samen maken we dan deze reis.
Vorige week zei een client na een intens proces met een diepe zucht: ‘So hey Joke! We moesten samen lachen om de manier waarop dat uit zijn mond kwam. Ik vind het belangrijk om naast de enorme diepgang ook een stuk humor met mijn cliënten te ervaren. Lachen brengt namelijk een stuk lichtheid en relativeert ook enorm.

Dankbaar:

‘Wat doet dat nou met jou Joke als je dit meemaakt?’ vroeg hij me. Ik nam even de tijd om te voelen wat dit soort dingen nou werkelijk met me doen en antwoordde vanuit het hart: ‘Dit soort processen vervullen mij echt met grote dankbaarheid.’

Naderhand voelde ik nog eens even na en realiseerde mij dat dit soort begeleiding voor mij er werkelijk toe doet. Dit is echt waarom ik dit werk doe vanuit mijn ziel. De diepgang, de heling en de mogelijkheden bieden vanuit het hier en nu is datgene wat ik het allerliefste doe. Hierin ligt echt mijn kracht en kan ik alle methodieken, mijn twintig jaar ervaring als coach, maar vooral levenservaring volledig tot zijn recht laten komen en overdragen. Met als doel dat er veel meer heling kan komen en dus veel meer liefde en vrede.

Ik ben er heilig van overtuigd dat we als mens heel veel helende vermogens hebben en met de juiste begeleiding heel veel aspecten weer op de rit kunnen brengen. Het vraagt alleen wel moed en de bereidheid om dergelijke processen aan te gaan. De sleutel tot herstel ligt in verbinding, medemenselijkheid en het omarmen van onze eigen authenticiteit. Ik ken het proces als geen ander en ben er klaar voor om je te begeleiden en ontmoet je graag.

Maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek, zodat we samen kunnen bespreken wat de mogelijkheden zijn. Je bent welkom. https://www.jomare.nl/contact

Interessante boeken rond dit onderwerp zijn:

·      De mythe van normaal
Gabor Maté

·      Overwin je angsten uit vorige levens
Ainslie MacLeod

·      Het celgeheugen
Luis Angel Diaz

·      Het innerlijk kind in je relatie
Susanne Hühn