Wat Wens jij te Geloven over jezelf?

Per dag komen vele duizenden gedachten voorbij. Gedachten die ons versterken en aanzetten tot handelen en ook gedachten die verzwakken en adequaat handelen juist belemmeren of afremmen. Als jij graag doelen wilt bereiken in je leven en je verlangens voluit wilt leven, is het belangrijk dat je je bewust wordt van je eigen manier van denken. Wat wens je te geloven over jezelf? Wat werkt versterkend? Doe daar dan meer van. Wat werkt niet? Zoek dan een andere manier en doorgrond de sturing.

Versterkende en verzwakkende overtuigingen

Onlangs was ik bij een bijeenkomst van ondernemende vrouwen en daar stond het thema ‘Overtuigingen’ op het programma. Het starten en het runnen van een eigen bedrijf vraagt om moed en een positieve mentale focus. We deelden met elkaar onze overtuigingen. Het was mooi om in alle kwetsbaarheid de overtuigingen te horen waar, in dit geval, vrouwen tegenaan zijn gelopen voordat ze hun bedrijf startten en het was bijzonder (lees: verdrietig) om te bemerken hoeveel beperkende overtuigingen er waren. Ik deel een aantal van de beperkende overtuigingen die ik veelal hoorde:

  •        Ik kan dat niet.

  •      Wie zit er nou op mij te wachten?

  •       Een ander kan dat beter.

  •       Ik ben niet knap/slim genoeg.

  •       Ik doe er niet toe.

  •       Ik ben geen onderneemster.

  •        Ik word niet begrepen.

  •       Ik kan hiermee niet mijn geld verdienen.

Ik weet nog goed dat ik 15 jaar geleden zelf plannen had om een coaching-bedrijf te starten. Ook bij mij kwamen vele vragen boven water en waren er de nodige overtuigingen die ik moest onderzoeken. Echter, een duidelijk verlangen van binnenuit gaf mij richting om de stap uiteindelijk toch te maken. Ik weet nog goed dat ik mijn twijfels besprak met een man die voor mij in die tijd zeer inspirerend was. Toen ik hem mijn twijfels deelde zei hij heel nuchter: “Wat is het ergste wat er kan gebeuren als het niet lukt? En wat is het mooiste wat er kan gebeuren als het je wel lukt?” Wellicht simpele vragen, maar voor mij zo verhelderend.

Energie gaat daarheen waar je aandacht aan besteed.

Nu zelfs na 15 jaar kan ik zo goed voelen hoe graag ik mijn wens realiteit wilde laten worden en hoe ik iedere keer weer veel energie en goede zin kreeg zodra ik de verbinding maakte met mijn diepe verlangens. Dat is de passie in ons. Dat is het verlangen dat er een grote wens werkelijkheid mag worden en dat we onze talenten mogen gaan erkennen en inzetten. En nu nog steeds, na 15 jaar, doe ik mijn werk vol overgave en voedt het mij enorm.

Toch kennen we als mens allemaal dat stemmetje dat ons wil laten geloven dat we het niet moeten doen. We zijn vaak heel goed om allerlei beren op de weg te creëren als we niet oppassen. Dat is Angst. En wellicht is het vreemd voor je om te horen, maar ook de Angst heeft een positieve intentie in zich, dus ook dat deel mag onderzocht worden.
Vervolgens heb jij de keuze naar welk deel je uiteindelijk de energie gaat sturen. Ga je kiezen voor angst? Dan zul je voelen dat je lichaam terugtrekt en geen stappen wil zetten. Angst houdt je ziel in een ijskoude greep. Elke gedachte doet alsof ze geweldig belangrijk is. Ze wil je aandacht helemaal opeisen. Echter, achter de gedachte ligt een behoefte schuil en het zou mooi zijn als je die boven water kunt halen, zodat je daar werkelijk invulling aan gaat geven in het heden.

Ga je kiezen voor Liefde? Dan zul je voelen dat je lichaam opengaat om juist wel stappen te zetten. Je energie bruist en zonder veel moeite doe je de dingen die gedaan dienen te worden. Je wordt tot op een diepe laag geïnspireerd en maakt stappen die je voorheen niet voor mogelijk hield. Er openen zich nieuwe deurtjes en zo kun je op vele gebieden een enorme groei doormaken.

Je ziet hier duidelijk een verschil in focus. Angst of Liefde. En die focus bepaalt uiteindelijk of je het wel of niet gaat doen. Want ook het DOEN is zo essentieel in deze fase. Iedere keer weer een klein stapje doen, zorgt ervoor dat je werkelijk haalbare doelen stelt die je kunt behalen en kunt vieren. Dat geeft zelfvertrouwen. In het proces ontmoet je mensen die jou inspireren en op nieuwe ideeën brengen. Die ervaringen zullen je energie en vitaliteit verhogen. En het spreekt voor zich dat dit dan weer een grote invloed heeft op de gezondheid. En weet je wat bizar is? De mensen die destijds de beren op de weg zagen en je qua energie naar beneden trokken, die worden opeens heel enthousiast als het je wél lukt en zeggen dan: “Ik heb altijd in je geloofd dat je dat zou kunnen.”

NIET DE GEDACHTE, MAAR HET ‘GELOOF’ IN DE GEDACHTE IS DE SCHEPPENDE KRACHT.

Onderzoek in de geneeskunde laat de enorme kracht van het geloof in de gedachte zien aan de hand van onderzoeken met een placebo-effect. Niet de tablet, maar het geloof (de overtuiging) dat die tablet je gaat genezen, zorgt ervoor dat de patiënt geneest. Ook in de kwantumfysica is aangetoond dat de verwachtingen en het geloof van de onderzoeker de uitkomst van een onderzoek danig kan beïnvloeden. Je ziet wat een scheppende kracht dus voortkomt uit het geloof die achter je gedachte schuilgaat.
In het boek ‘Het intentie effect’ kun je onderzoeken lezen die bewijs geven voor de enorme scheppende kracht van gedachtenkracht. Het gaat veel verder dan we voor mogelijk houden.

Onlangs bezocht ik een bijeenkomst waar werd gewerkt met vijf roofvogels. De trainer van deze prachtige dieren legde uit dat de vogels kunnen voelen of jij werkelijk gelooft in wat je zegt ten aanzien van bijvoorbeeld je intentie of doel. Als dat zo is, zal de energie stromen en zie je dat terug in het gedrag van de vogel.
Er werd een vrouw uitgenodigd om bij de vogel te komen staan en zich te verbinden met haar intentie. Ze kreeg daarvoor even de tijd om aan de situatie te wennen. Als toeschouwer was ik reuze benieuwd wat ik te zien zou krijgen. Al snel dook de vogel in elkaar en draaide zich om. De trainer legde uit dat hij kon zien dat de energiestroom geblokkeerd was en dat er geen werkelijke verbinding (geloof) was met het doel wat deze vrouw wilde behalen. Het doel was nog te veel geformuleerd in het hoofd en de energie kon niet vrij stromen. Het was fascinerend om te zien. Vervolgens liet hij zien hoe zij werkelijk verbinding kon maken met haar intentie door werkelijk te voelen. Op dat moment ging de vogel weer rechtop zitten. Het was een bijzondere ervaring om dit van zo dichtbij mee te maken.

In mijn werk als life- en bedrijfscoach weet ik hoeveel mensen niet lekker in hun vel zitten en zich laten afremmen door allerlei beperkende overtuigingen. Ik vind het te simpel om te stellen dat mensen die beperkende overtuiging dan alleen in hun taalgebruik moeten ombuigen naar een positieve overtuiging. Als jij bijvoorbeeld een laag zelfbeeld hebt en ik zou je het advies geven om iedere dag hard in de spiegel te roepen dat je geweldig bent, dan is het werkelijke effect zeer gering. Overtuigingen zitten op een diep onbewust niveau en als we de sturing van de overtuiging niet doorgronden is de kans groot dat we hetzelfde gedrag blijven vertonen. Er is dus een dieper level nodig om aangeraakt te worden en het geheel vraagt om bewustwording.

Je eigen leven in vrijheid leven.

In de coaching bij Jomare kun je deze patronen en dynamieken gaan ontdekken en bewust worden. Er wordt gewerkt vanuit het hier en NU. Dat is dus wezenlijk anders dan bij een psycholoog of psychiater. Jij hebt als volwassen vrouw of man heel veel tools en wijsheid verzameld waar we goed mee kunnen werken. En laat duidelijk zijn dat als gebeurtenissen uit het verleden niet de schoonheidsprijs verdienen, dat niet wil zeggen dat JIJ daar je hele leven onder gebukt moet gaan. Je leven werkelijk vrijuit leven vraagt iedere dag weer om een stuk bewustwording en vooral bereidheid om verbinding te maken vanuit het NU.

En weet je, Einstein formuleerde het vele jaren geleden al zo mooi:

Als je zegt dat je het niet kunt, dan heb je gelijk.
Als je zegt dat je het wel kunt, dan heb je gelijk.

Dus nogmaals de vraag aan jou: wat geloof jij over jezelf? En als er dingen naar boven komen, stel jezelf dan de volgende vraag: Is het waar? Is het werkelijk waar?

Wil je reacties met me delen? Stuur een email naar joke@jomare.nl of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Dat kost je niets en verplicht je tot niets.