NLP: Welke Positieve Ankers heb jij opgeslagen?

Vandaag wil ik je in blog 14 meenemen naar een geweldige ervaring die ik onlangs heb opgedaan in Peru. Een ervaring die veel verder gaat dan ik in woorden kan beschrijven. Toch weet ik zeker dat ook jij bepaalde ervaringen in het leven hebt opgedaan die een grote impact op je hebben gehad en die je hebben gevormd tot de mens die je nu bent. Ga eens na, als je wilt, welke ervaringen in jouw leven van grote invloed zijn geweest? Wat heeft het je gebracht? Wat heeft het je gekost?

De rijkdom van ervaringen

Grote ervaringen (positief en negatief) doen ons als mens groeien en maken ons bewust van de vele aspecten van het leven. Vandaag wil ik je laten ervaren wat een rijkdom het is om een laatje vol versterkende ervaringen te hebben, waar je heerlijk uit kunt putten als een bron van gezondheid. Op die manier kun je snel in een vermogende stemming komen en kun je zelf nog meer de regie over je eigen stemmingen creëren.
Dus ook al ben je nooit in Peru geweest, toch kun je door middel van een stuk verbeeldingskracht en inlevingsvermogen een beeld vormen en wellicht ook een gevoel creëren van hetgeen ik hieronder beschrijf.

Herinneringen liggen op onbewust niveau

Herinneringen worden opgeslagen in het onderbewustzijn. Je zou kunnen stellen dat onze hele levensgeschiedenis opgeslagen ligt op onbewust niveau. In het dagelijks leven kunnen we bepaalde herinneringen wel weer ‘boven water’ halen als we daar even ons best voor doen, door als het ware te graven in de herinneringen. Sommige herinneringen zijn te groot en te heftig geweest en die zijn dikwijls ver weggestopt en lijken vergeten te zijn. Dit is echter niet het geval. Het hele pakketje ervaringen ligt opgeslagen en bepaalt voor een groot gedeelte de sturing van jouw gedrag in het hier en NU. Jij kent vast momenten in het dagelijks leven waarop je getriggerd wordt op punten die vroeger een issue zijn geweest. Voel maar eens wat een lading daar soms nog op kan liggen. Onderwerpen als onrecht bijvoorbeeld zijn vaak enorm beladen, omdat dit zo’n impact heeft gehad. De keuze is welke betekenis we aan herinneringen geven en die keuze zal ons gedrag sturen in positieve of negatieve zin. Het zou mooi zijn als je eens bewust stilstaat bij de ‘betekenis’ die JIJ geeft aan de ervaring die je nu voor ogen hebt.

Ankeren van positieve ervaringen

Het teruggaan naar bepaalde herinneringen kunnen je stemming naar beneden halen, maar ook zeker naar boven. Het gebruik maken van de ‘gezonde delen’ is iets wat ik als coach veel inzet in mijn proceswerk met mensen om ze weer in hun kracht te zetten. In de NLP gebruiken we ‘het ankeren’ om mensen in een vermogende stemming te brengen. Heb jij je wel eens afgevraagd hoe mensen zichzelf in een energieke of gemotiveerde energie kunnen brengen? Hoe doe jij dat?

Inzetten van hulpbronnen

We hebben allemaal zo onze hulpbronnen om in een vermogende stemming te komen. Muziek, boeken en vooral ook de natuur zijn bij mij altijd weer een grote inspiratiebron/hulpbron om uit te putten. Sommige ervaringen maken zo’n enorme indruk dat ze verder gaan dan je kunt bedenken en verwoorden. Alles om je heen valt op zo’n moment op z’n plek en is er alleen maar de enorme grootsheid. Je ervaart op een diepe laag dan een enorm groot ZIJN vol LIEFDE. We noemen dit in het systemisch werk het Spiritueel Geweten en dit kan gevoeld worden als we als mens de weg van het ‘naar binnen gaan’ hebben bewandeld. Het is een transformatieproces van het Persoonlijk Geweten en kan dan pas echt gevoeld worden.

Ik neem je mee in mijn ervaring….

Peru

Middenin de nacht ging de wekker. Vandaag zouden we een ervaring gaan meemaken waar ik me al vele maanden op had verheugd. Vandaag was DE DAG van de condors. De meeste mensen hadden de Machu Picchu als hoogtepunt staan van de reis, maar voor mij waren het de condors. Dat wist ik, zonder dat ik beide ervaringen nog had beleefd.
Het was mooi om te voelen dat er op deze vroege morgen in mij een diep sprankelend en opwindend gevoel van blijdschap aanwezig was. Ik wist gewoon dat wat ik vandaag ging beleven van immense waarde voor mij zou zijn. Die wijsheid kende ik vanuit een eerdere ervaring uit 2001, toen ik een bezoek bracht aan Alaska. Wat een geweldige natuur is daar! De ervaringen die ik daar destijds opdeed hebben me dikwijls, in een later stadium, door hele moeilijke periodes heen geloosd. Het was echt een hulpbron van een ‘diep weten’.

Naast de opwinding en het blije gevoel, moest ik ook dealen met een lichaam wat niet echt mee wilde werken. De hoogteziekte zat me dwars. Misselijkheid en enorme hoofdpijn waren de verschijnselen die zich openbaarden. Toch was er geen haar op mijn hoofd die besloot om niet mee te gaan. Dus behoorlijk gammel stapte ik in de bus. We slingerden over de smalle wegen en reden langs schilderachtige Andes dorpjes. Ik liet deze busreis aan me voorbijgaan en probeerde mijn nare gevoel te stabiliseren. De natuur was daarbij mijn grote hulpbron, maar ook zeker het verwachtingsvolle gevoel van hetgeen nog stond te gebeuren.
We kwamen aan op een plek met een adembenemend uitzicht, de Cruz del Condor. Iedereen stapte uit de bus en liep snel naar een uitkijkplek vol grote rotsblokken om het beste plekje te bemachtigen. Omdat ik misselijk was, deed ik het rustig aan en kwam ik als een van de laatste mensen van onze groep aan op het uitkijkpunt. De Engels -sprekende gids, die mee was op deze dag om nadere informatie over de condors en dit natuurgebied te geven, zat al op een enorm rotsblok en wenkte naar mij om naar hem toe te komen. Deze plek had hij bezet gehouden voor mij, zodat ik een prachtig uitzicht zou hebben. Wauw, wat een cadeau zo’n liefdevol gebaar? Dankbaar wisselden wij van plek en ging ik op de enorme rotspartij zitten. Het was grappig om te voelen dat de steen een soort kuiltje aan de bovenkant had. Mijn billen paste er prima in en ik zat als een vorst. Een overweldigend gevoel van blijheid en serene rust kwam over mij heen. De grootsheid van de natuur nam deel van mij. Ik keek naar beneden en zag de enorme diepte. Het deed me duizelen en ik moest glimlachen om mijn actie om de diepte in te kijken, terwijl ik kotsmisselijk was. Niet echt handig wellicht en toch viel er een gevoel van intens geluk over mij heen.
En waar denk je waar mijn hoofdpijn en misselijkheid waren gebleven? Mijn hemel, ik weet het niet, maar ze waren niet meer prominent aanwezig. Ik was volkomen in het moment van dit grote ZIJN. In de stilte ademde ik de heldere lucht in. Heel bewust maakte ik plaats in mijn lichaam om deze ervaring voor altijd op te slaan in mijn kleinste cel. Ik voelde mijn billen op de steen en wist dat dit gevoel voor mij altijd een ‘anker’ zou zijn om dit gevoel weer simpel op te kunnen roepen. Even ging mijn aandacht naar de groep. Iedereen was muisstil en vol verwachting of de condors zich zouden laten zien. Een gevoel van vredig Samen-Zijn was prachtig aanwezig. Ik voelde me magnifiek en was zo dankbaar en blij met mijn geweldige plek, besefte ik mij. Dat gevoel van dankbaarheid besloot ik in te ademen en een plek te geven in mijn lichaam, zodat ik altijd weer in een latere situatie terug zou kunnen naar dit prachtige fijne gevoel. De condors lieten op zich wachten en dat verhoogde de spanning. Zouden we ze wel of niet te zien krijgen vandaag? Ondertussen kwam er een andere bus met toeristen en zij probeerden natuurlijk ook een prachtige plek te bemachtigen. Geloof me, ik stond mijn plekkie niet af. Ik moest lachen om mezelf, omdat er zo’n territoriumdrift boven kwam drijven. Boeiend om bij jezelf te bespeuren.

Het gevoel van één-zijn met alles en iedereen

De minuten gingen voorbij. De zon scheen steeds feller de vallei in. De wereld zag er adembenemend mooi uit. Twintig mensen stonden muisstil de omgeving af te speuren om de eerste condor te kunnen ontdekken. We gingen als groep compleet op in deze natuur. Het gaf een gevoel van één -zijn vanuit een diep gevoel van eerbied en respect voor alles en iedereen.
En na, denk ik, zo’n drie kwartier (tijdbesef is volkomen weg merk ik) zagen we diep in de kloof de eerste condor aankomen. Het was een stipje in die immense weidsheid. De groep reageerde opgetogen, maar hield zich stil. Een leuke combinatie van gevoelens, bemerkte ik bij mezelf. Ik zou willen gillen: KIJK, DAAR is tie… maar je weet ook dat je stil hebt te zijn. Nu ik dit schrijf, kan ik de tegenpolen van deze beide uitersten gevoelens wederom enorm goed voelen.
Na de eerste condor, volgden er snel meerdere. Vanuit de diepte kwamen ze op de luchtstroom naar boven zweven. Ze kwamen steeds hoger en hoger. Het was een machtig gezicht om de grootste vliegende vogel op een paar meter voorbij te zien zweven. De spanbreedte van de vleugels zijn zo’n 3.5 meter. Dat is echt megagroot om van dichtbij te ervaren en de snelheid waarmee ze vliegen is enorm. Iedere keer weer, kwam er een andere condor. De ene keer kwamen ze van links, de andere keer van rechts. Ik kwam ogen te kort en mijn lijf reageerde iedere keer weer vanuit een enorm ontzag voor de natuur. Dit was zo ongelooflijk gaaf om te voelen. Vele reisgenoten probeerde dit gevoel op hun camera vast te leggen. Ik deed ook mijn best, maar voelde al snel dat de ervaring van het moment gewoon op mijn netvlies vastgelegd moest worden. Mijn mobiel verdween dus weer in mijn jaszak. Intens genietend zat ik op het rotsblok. Inmiddels had ik behoorlijke zere billen gekregen van de harde ondergrond, maar mijn plek verlaten was geen optie, dat begrijp je neem ik aan. De condors vlogen af en aan, totdat er één plaatsnam op een rotsblok zo’n tien meter van mij vandaan. Mijn hart sloeg over van vreugde. Weer wilde ik het uitroepen van vreugde, maar ook dit keer hield ik mij stil. Iedereen pakte zijn mobiel en legde het moment vast in een filmpje. Ademloos zaten we te kijken tot het moment dat de condor wegvloog en we konden ervaren dat filmen niet echt goed ging door de snelheid en omvang van het dier. Het filmpje op mijn telefoon zal ik koesteren, maar de grootste ervaring zit in mij en hoe heerlijk is het om die gevoelens altijd weer ‘boven water’ te kunnen halen?

En wat denk jij welke herinnering ik boven haal als ik terugdenk aan Peru of ga zitten op een groot rotsblok (inclusief kuiltje)? Precies, dit soort machtige ervaringen doen een mens groeien en inzien dat we heel nietig zijn als mens in het grotere geheel. Wat moeten we ons realiseren hoe kostbaar de natuur is!
En als ik voel dat het zinvol is voor mij om een gevoel van diepe dankbaarheid en vreugde te voelen, dan hoef ik maar terug te gaan in mijn herinnering en dan weet ik, dat ik in een paar seconden weer terug ben in Peru met mijn billen op het rotsblok, rondkijkende in de enorme vallei en de condors weer zie vliegen in vrijheid. Die ervaring zit krachtig in mij verankerd en is ieder moment weer oproepbaar en opnieuw te beleven. En het enige wat nu nog rest, bemerk ik nu ik de ervaring heb opgeschreven en met je heb gedeeld, is het uit te gillen van vreugde: YYYYYYYYYYYYYYEEEEEEEEEEEEEEAAAAAAAAAAAHHHHHHHHHHHHH!!!!!!

Oefening:

Welke positieve ervaringen heb jij opgeslagen liggen in je lichaam? Wil je nog eens voelen hoe ze voelen? Neem dan nu even de tijd voor jezelf en kies een plek uit waar je comfortabel ligt of zit. Sluit als dat oké voor je is je ogen.

Kies eens een moment in je leven, dat kan lang of kortgeleden zijn, waarin je een enorm gevoel van dankbaarheid en/of vreugde hebt ervaren.
Laat boven komen wat er komt. Het één is niet beter dan het ander, dus laat het er zijn.
Kies na een moment van vrij associëren eens 1 moment uit waarop je voelt dat daar de aandacht naartoe gaat en stap eens in dat moment. Stap er helemaal in.
Zie wat je toen zag? Hoor wat je toen hoorde … voel wat je toen voelde? Neem de tijd om met alle zintuigen te ervaren.
Waar voel je deze ervaring in je lichaam? Leg je hand eens op die plek en adem nog eens diep naar die plek toe met de gevoelens van dankbaarheid/blijdschap en voel hoe jij jezelf kunt vervullen met deze energie. Als er gedachten voorbij komen, laat je die er gewoon zijn. Gedachten komen en gaan ook weer. Associeer je iedere keer weer met de gevoelens die voortkomen uit deze gebeurtenis en blijf kijken, luisteren en voelen. Adem heel bewust in en uit en voel wat het met je doet. Wellicht komt er nog een gebeurtenis in je herinnering. Doe daarmee dezelfde stappen en vul jezelf met dankbaarheid en blijdschap. Blijf ademen naar je hand en vul de plek met dit heerlijke gevoel.
Kies zelf het moment waarop je de ogen weer opendoet en nog even na voelt wat er zojuist heeft plaatsgevonden. Welke inzichten levert dit voor je op?

Onderzoek heeft uitgewezen dat als we voor het slapen gaan ons verbinden met dit soort positieve gevoelens en gedachten, dat dit een positieve invloed heeft op onze algehele gezondheid. Met een tevreden gevoel gaan slapen, verhoogt de kans op een positief gevoel voor de komende dag en zorgt voor meer tevredenheid en dankbaarheid. Ik zou zeggen DOEN.

En nu nog een laatste vraag: doe je ogen eens dicht en leg je hand op de plek die je hiervoor hebt uitgekozen om het gevoel van dankbaarheid en blijdschap te voelen. Wat gebeurt er in je lichaam nu je hand deze plek weer aanraakt?

Persoonlijke ontwikkeling vraagt iedere dag om een stuk bereidheid om te verdiepen. Alleen met inzichten kom je er niet. Mocht je dit de moeite waard vinden, dan sta ik je graag bij om mee te kijken wat jouw gedrag werkelijk stuurt. Stuur een email naar joke@jomare.nl en maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Dat kost je niets en verplicht je tot niets.

20180915_141726.jpg